Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Kaikki blogit puheenaiheesta Karjalan Tasavalta

Karjalan tasavalta - sotilasdiktatuuri?

Onko naapurimme Karjalan tasavalta todellisuudessa sotilasdiktatuuri?

Aiemmin kansa sai äänestää itselleen päämiehen (presidentin) ja kansanedustajan parlamenttiin Duumaan.

Sitten Putin huomasi surukseen että rahvas ei osaa äänestää oikein. Hän lopetti huonosti toimivan demokratiasysteemin ja määräsi itse valittavat henkilöt. Nyt tasavallan päämies on kenraali ja kansanedustaja on myös kenraali.

Venäjä ja Kiina käynnistämässä tuulivoimalaa Valkean meren rannalle Karjalassa

*

Olen aiemmin toistuvasti kirjoittanut Kiinan ja Venäjän talousyhteistyön lisääntymisestä.  Kiinan taloudellinen ekspansio ja ekonominen kolonisaatio kaikkine piirteineen on kiinnostavia aikamme suurkysymyksiä. 

Tuossa suhteessa Kiinan ns. Silkkitie (Yksi tie) –hanke liippaa jo Suomeakin. 

Toinen lähelle tuleva ulottuvuus on Karjalan Tasavallan kolmisen vuotta vahvasti kehittymässä ollut suora yhteistyö Kiinan kanssa – kaikki tapahtuu luonnollisesti Venäjän keskushallinnon lämpimässä ohjauksessa.

Venäjän Karjalaa ei haluta kehittää?

Monet ovat tämän tiedon oivaltaessaan aloittaneet väkivahvan parjaamiskampanjan itäistä naapuriamme kohtaan. Me hävisimme osan Karjalasta aloittamamme Jatkosodan myötä - ”lopullisenkin palautumismahdollisuuden” pienestä mahdollisuudesta – näinkö?

 

Presidentti Putin vaihtoi Karjalan Tasavallan päämiehen kesken kauden

Presidentti Putin vaihtoi Karjalan Tasavallan päämiehen kesken kauden

*

Karjalan tasavallassa on tapahtunut helmikuun lopulla 2017 päämiehen vaihto.

Vajaat viisi vuotta Karjalan tasavaltaa johtanut Aleksandr Hudilainen jätti tehtävänsä.  Hänen seuraajakseen nousi Venäjän ulosottolaitoksen johtaja Artur Parfentšikov.

Karjalainen verkkolehti kertoi;

Tunnettu karjalainen historioitsija, tiedottaja, etnografi vangittu absurdisti

Tunnettu karjalainen historioitsija, tiedottaja, etnografi vangittu absurdisti

*

Viesti Petroskoista kertoo karulla tavalla, miten repressio ehtii ja etenee yhä.  Memorial-järjestön pitkäaikainen näkyvä jäsen ja Karjalan vähemmistökielten puolustaja, Krasnyi Bor (Punainen Männikkö) vainovuosien uhrien salaisen hautausmaan 1990-luvulla paikantanut Juri Dimitrijev on pidätetty.  Dimitrijev (s. 1956) on historiantutkija ja yhteiskunta-aktivisti ja tiedottaja Karjalan tasavallassa. 

Karjalan johtaja palautti mieleen Stalinin sanat

Suomen itärajalla Karjalan Tasavallassa puheet ja komento ovat kovia. "Karjalan johtaja" Aleksandr Hudilainen tavoittelee Josif Stalinin äänenpainoja ja retoriikkaa petroskoilaisessa Respublika-lehdessä. Hän rinnastaa tämän päivän islamismin ja 1930-luvun natsismin ja muistuttaa Stalinin puheesta neuvostokansalaisille "Suuren Isänmaallisen Sodan voiton" jälkeen.

Karjalan tasavallan ex-päämies pidätetty

  Viisi päivää Komin tasavallan johdon vangitsemisen jälkeen (ks. ed. blogini: Teräsnyrkki Bjarmian yllä”) myös Karjalan tasavallassa eli Itä-Karjalassa tapahtui näyttävä pidätys. Vuosien 2010–12 hallituksen päämies Andrei Nelidov pidätettiin tänään torstaina kotonaan Petroskoissa. ”Hallituksen päämies” on tässä sama kuvernöörinvirka kuin Komin Geiserin ”tasavallan päämieskin”, eli amerikkalaistyylinen paikallispresidentin virka.   

  Komin ja Karjalan tapahtumassa on useita eroja, mutta myös yhteneväisyyksiä.

Hudilaisen lähtölaskenta

 Kun kommentoimme Venäjältä tulevia uutisia, silloin pitää pysähtyä miettimään, mistä tällä kertaa voisi olla oikein kysymys. Kun kirjoitetaan että oppositio vaatii Hudilaisen eroa, asia voi olla päinvastoin. 

Venäjän kuumat perunat

Venäjän federaation autoritääristä keskushallintoa kritisoivan siperialaisen Älä syötä Moskovaa! -kansanliikkeen nettisivut suljettiin viime elokuun alussa. Saman kuun 17. päivälle suunniteltu - ja kiperän sarkastisesti nimetty - Siperian federalisaation puolesta -marssi jouduttiin peruuttamaan Venäläisten viranomaistahojen huumorintajuttomuuden ja raskaskätisyyden vuoksi.

Muistoja lähialueyhteistyön varrelta

Tässä pari joutavaa, mutta ehkä mielenkiinnostavaa muistoa elämän varrelta. Lähialueen maatalousyhteistyö oli päivän sana 1990-luvun alussa, koska silloin pelättiin (aivan tosissaan) että "nälkäiset laumat vyöryvät rajamme yli NL:n romahduksen jälkeen". Edustin silloista maaseutukeskusta (nykyisin proagria) ja venäjän kieli sujui sen verran, että jouduin/pääsin remmiin. Alussa liikuttiin henkilöautolla, mutta totesin sen turhaksi touhuksi ja hommasin käyttöön kunnon kuormajuhdan, viemällä pari latukkaa itään: 6-veto Ural-kuorma-auto.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä