Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Vaalit, vanha valta ja hallitusohjelma

- Vanha valta ripustautuu yhä valtaan  
- Onko kansa puolueita ja poliitikkoja varten?  
- Isänmaallisuus unohdetaan kabineteissa  
- Sotasyyllisyystuomiot räikeä oikeusloukkaus  
- Vanha valta sulkee silmät ongelmilta  
- Vanhalla vallalla paniikkioireita  
- Kova varoitus vanhalle vallalle tarpeen  
- Sotasyyllisyys, palautus ja restituutio hallitusohjelmaan  
- Poliitikkojen hankittava legitimiteetti teoilla  
- Ehdokkaille kysely isänmaallisista asioista  

Vanha valta ripustautuu yhä valtaan

Eduskuntavaalit ovat 17.04.2011 ja ennakkoäänestäminen alkaa jo 06.04.2011. Valittavana on parituhatta ehdokasta 17 puolueesta. Toteutuuko vaalien pohjalta demokratia ja kansan tahto?

Suomessa on jo pitkään ollut kolmen vanhan, suuren puolueen valta eri muodoissaan. Voidaan puhua vanhasta vallasta. Suomalaiset ovat olleet sen vakaita kannattajia. He ovat valinneet samat henkilöt valtakunnan päättäjiksi kerta toisensa jälkeen perehtymättä mandaatin saajien toimiin.

Vanhan vallan pysymistä ja muutosten hidastamista, jopa estämistä, on lisännyt puoluepoliittisesti valittu virkamieskunta, joka käyttää monipuolisesta valtaa kokemattomien vallankäyttäjien puolesta.

Onko kansa puolueita ja poliitikkoja varten?

Vanhan vallan puolueiden hallitessa ei tapahdu todellista muutosta. Vanha valta on jämähtänyt suomettumisen, nykyään paremminkin finnofobian, suohon. Eri mieltä oleminen leimataan häiriköinniksi, lähes kriminaaliksi toiminnaksi.

Poliittinen korrektius on Suomessa saman tyyppistä kuin se oli Neuvostoliitossa: on lopulta vain yksi totuus. Poliitikot ja puolueet eivät ole kansaa varten, vaan kansa on heitä varten. Vaalilupaukset unohdetaan, eikä niiden rikkomisesta joudu maksamaan poliittista hintaa.

Silmänlumeeksi puolueiden välille rakennetaan riitoja usein mitättömistä asioista. Ihmiset yritetään saada askartelemaan toisarvoisten asioiden kanssa ja enemmistö pyritään saamaan monipuolisen viihteen uuvuttamiksi. Vanhat arvot revitään alas ihmisoikeuksien ja monikulttuurisuuden nimissä.

Isänmaallisuus unohdetaan kabineteissa

Vanha valta haluaa unohtaa veteraanien perinnön. Samalla se haluaa kumarrella itään ja länteen. Perustuslaistakaan ei näytä kovin paljon olevan huolta. Erittäin merkittävän kansanosan oikeuksien hyljeksintä toteutetaan halventamalla oikeuksien puolesta toimijoita tai vaikenemalla.

Vielä parikymmentä vuotta Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen ns. sotasyyllisyystuomiot ovat purkamatta, vaikka KKO, oikeuskansleri ja oikeusministeri ovat vahvistaneet, että tuomiot ovat perustuslain vastaisia. Presidentti ja oikeusministeri suhtautuvat halveksivasti perustuslakiin sotkemalla kunnian ja perustuslain vastaiset tuomiot keskenään.

Presidentti ja hallitus eivät suostu selvittämään Petsamon, Karjalan, Salla-Kuusamon itäosien ja eräiden Suomenlahden ulappasaarien palautus- ja restituutio-kysymystä, vaikka nämä ovat räikeitä oikeusloukkauksia suomalaisia kohtaan. 

Isänmaallisuus tai ihmisoikeuksien kunnioittaminen eivät siten ole kurssissa vanhan vallan kabineteissa. 

Sotasyyllisyystuomiot räikeä oikeusloukkaus

Demokraattisessa, perustuslakia ja ihmisoikeuksia kunnioittavassa maassa, jossa johdolla on isänmaallisuuden tuntoa jäljellä, nämä asiat olisi hoidettu jo 20 vuotta sitten. Suomalainen poliittinen toiminta ei esim. Venäjällä olisi alkuunkaan mahdollista.

Gallupin mukaan 57 % suomalaisista haluaa purkaa sotasyyllisyystuomiot. Vain 18 % haluaa ne jostain syystä säilyttää. Ilta-Sanomien kyselyn mukaan 83 % haluaa purkaa tuomiot. Kyselyssä vastaajia oli noin 13 000.

Muita tahallaan selvittämättömiksi jätettyjä asioita ovat esim. 1990-luvun pankkikriisin todellisten syyllisten nimeäminen ja mittaamattomat oikeusloukkaukset, jotka tapahtuivat silloisen vanhan vallan konkreettisesta vaatimuksesta. Ei ihme, että esim. nuoriso voi pahoin ja vanhukset jäävät hoitamatta.

Vanha valta sulkee silmät ongelmilta

Neuvostoaikaan vanha valta käytti surutta neuvostovastaisuusväitettä leimatakseen ihmisiä. Nyt aseena voi olla rasistisuus, russofobisuus tai monikulttuurin vastaisuus. 

Vanha valta sulkee silmät todellisilta ongelmilta. On rasistista tai russofobista tuoda esille esim. venäläisten kiinteistönostoja, vaikka useisiin niistä liittyy rahanpesua ja Suomen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä. Samoin Nord Stream’iin vanha valta päätti suhtautua vain ympäristökysymyksenä, kaikki muut tekijät unohtaen.

Vanhan vallan toiminnan pohjana on pelko. Venäjää pelätään yhä ja valtiojohto haluaa sitä miellyttää omien kansalaistensa kustannuksella. Kaikkein eniten kuitenkin pelätään oman valta-aseman murtumista. Pahinta on se, jos ei valitakaan enää uudelleen.

Vanhalla vallalla paniikkioireita

Uudet tuulet ovat vuosikymmenien jälkeen puhaltamassa Suomessakin. Kolmen vanhan valtapuolueen kanssa ykkösriviin on tunkeutumassa uusi puolue. Äänestyskopeissa tapahtuu todellinen ratkaisu, syntyykö Suomessa minkäänlaista poliittista muutosta vai ei.

Vanha valta on selvästi paniikissa ja pelkää asemaansa. Siksi sen käyttäytyminen on osin jo epätoivoista. Isänmaallisesta, ihmiselämää kunnioittavasta ja perustuslaillisesta näkökulmasta vahvalle muutokselle on suuri tarve.

On toivottavaa, että näistä vaaleista tulee veret seisauttava tappio niille puolueille, jotka eivät ole tosiasiallisesti välittäneet kansalaisistaan.

On esitetty, ettei eturiviin rynnivällä puolueella ole kunnon ohjelmaa. On yksinkertaista kysyä, olisiko tilanne lukuisissa asioissa nykyistä huonompi kansalaisten kannalta, vaikka niin olisikin. Tosin on myös kysyttävä, pystyykö yksi puolue tekemään riittävän muutoksen suomalaisessa politiikassa.

Kova varoitus vanhalle vallalle tarpeen

Vanhan vallan tulee näissä vaaleissa saada niin perusteellinen varoitus, että sen edustajat tajuavat, ettei nykyinen meno enää voi jatkua. Poliitikot ja puolueet ovat kansalaisia varten. 

Suomalaiset eivät ryhdy kapinaan, kuten etelän diktatuureissa on tapahtunut. Mutta jos suomalaisten rauhanomainen vaaliprotesti ei toteudu, mikään ei muutu ja kansalaisten pahoinvointi lisääntyy.

Sotasyyllisyys, palautus ja restituutio hallitusohjelmaan

Hallitusohjelmia on rustattu kuukausia. Tiettävästi yhdessäkään versiossa ei vielä ole sotasyyllisyyden purkamiseen ja pakkoluovutettujen alueitten palauttamiseen tai evakkojen omaisuuden restituution toteuttamiseen liittyvien selvitysten tekemistä. 

Versioissa tuskin on EU:n ulkopuolisten kiinteistönostajien yksityiskohtaisen rekisterin laatimisvaadetta tai Suomen kannalta järjettömästä Ottawan maamiinasopimuksesta luopumista. Ohjelmissa tuskin on muitakaan tavallisille kansalaisille tärkeiden asioiden huomioon ottamisia.

Ellei muutos näissä vaaleissa ole riittävän suuri ja aiheuta vanhan vallan muuttumista, syntyy seuraavan hallituskauden aikana voimakas vastalauseiden kuoro hallintoa vastaan. Pelkästään sotasyyllisyyden purkamista kannattaa 3 – 4 miljoonaa suomalaista. Ja se on vain yksi asia, joka on hoidettava.

Poliitikkojen hankittava legitimiteetti teoilla

Hallitus- ja eduskuntatyöstä tulee vanhan ja uuden vallan puolueille näytön paikka. Onko niillä todellista kansalaisten antamaa legitimiteettiä toimintaansa varten vai yrittävätkö vanhan vallan puolueet jatkaa keskenään kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Saavutetaanko jossain poliittisessa väittelyssä itselle pisteitä, ei ole legitimiteetin saamista. Poliittisten toimijoiden legitimiteetti voidaan saada vain oikeiden tekojen avulla. Siksi vallanpitäjien tulee hallitusohjelmaan selkeästi kirjoittaa tavoite miljoonien isänmaallisten suomalaisten tahdon toteuttamiseksi. 

Ehdokkaille kysely isänmaallisista asioista

Karjalan Kuvalehti, Pro Karelia ry ja Karelia Klubi ry lähettävät maaliskuun 2011 lopussa kansanedustajaehdokkaille sotasyyllisyyden purkamiseen, palautus- ja restituutio-asiaan sekä eräisiin muihin miljoonia suomalaisia askarruttaviin asioihin liittyvät kyselyn, jonka vastaukset julkaistaan.

Toimivatko vanhan vallan edustajat entisen kaavan mukaan eli vaikenevat omien pelkojensa vuoksi näistä asioista? Erityisesti puoluejohtajat ovat osoittaneet ylimielisyytensä ja piittaamattomuutensa kansalaisten tahdosta jättämällä useisiin isänmaallisiin kysymyksiin täydellisesti vastaamatta. 

Jatkuuko Suomessa entinen vanhan vallan järjestelmä vai joko Suomessakin ollaan valmiita poliittiseen muutokseen Suomen ja sen kansalaisten hyväksi?

Gandhi: ”Muutos olemme me itse”.

Juttu on alustus Karelia Klubi ry:n vuosikokouksessa 25.05.2011 Helsingissä.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@Veikko S
Luen ns hitaalla vauhdilla Erkki Tuomiojan kirjaa Jaan Tõnissonista.

Luulen Tuomiojan hiukan sitäkin pohtineen, että kirjan tarina on ajankohtainen "historia toistaa itseään" - mielessä.

Se, mitä 1930-luvun puolessa välissä Suomessa, Saksassa, Virossa jne tapahtui, on taas toistumassa.

Vai onko?

Jos et ole tuota kirjaa lukenut, suosittelen.
Jos olet, kerropa vähän kantojasi kirjan missiosta suhteessa tuohon postaukseen, jonka taas kerran mielenkiinnolla luin.

Olet US-blogien perehtyneimpiä kirjoittajia ja tarjoat jokaisessa kirjoituksessasi sellaista "ulkosuomalaista" näkymää, jossa syötteihin ja niiden kätkemiin koukkuihin on helppo jäädä kiinni.

Vastaankin tekee mieli sanoa, mutta nyt siis tällä tavoin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Terve, Tietäjä Lapin maalta. Kiitos arvokkaista kommenteistasi. Täytyyhän jonkun kait kirjoittaa niin, että kirjoituksista jotkut saavat kuristuskohtauksen ja toiset sanovat, että just silviisii.

Sie yleensä lasket minut kovin helpolla, kun et ryhdy sanomaan vastaan. Kiitos siitä, vaikka joku oppi voikin jäädä saamatta. Tosin kirjoituksesi ovat usein niin taitavia kryptisesti, että en tiedä tarkoitatko sitä tai tätä vai ihan päinvastoin. Kirjoittaminen on taitolaji.

En ole lukenut Tuomiojan kirjaa Tõnissonista, vaikka Tõnismäen lähellä asunkin. On vähän harmittavaa, mutta se lukemattomien kirjojen määrä on luvattoman suuri - ja odottaa jotain hetkeä.

Tuomiojan osalta olen varmastikin ennakkoasenteinen lukija, vaan haitannookas sekään.

Mikä kehitys nyt on suhteessa 1930-lukuun? En todennäköisesti ole riittävästi perehtynyt laajassa mielessä 1930-lukuun kyetäksi tekemään syvemmin perusteltua vertailua.

Tätä nykyistä vuosikymmentä elän ja aika paljon seuraankin. On tässäkin sanottava, että paljon on sellaista, mikä ei mahdu ymmärrykseeni.

Ehkä sellaisena yleistoteamuksena voisi arvoida, että homo homiens lupus est eli immeinen on immeiselle susi, eikä immeisen perusluonne mihinkään muutu muutamassa vuosikymmenessä.

Sen minkä olen erittäin selvästi kokenut, on ihmisten kyllästyminen suurten puolueiden toimintaan. Siinä miusta on tarpeen miettiä, mihin sitä ollaan kyllästyneitä, koska ihmisillä ei välttämättä ole kykyä arvioida reaalisesti niitä suuria asioita ja päätöksiä, joita tehdään.

Minulla on kuva, että yksi aivan keskeinen syy on vanhan vallan ylimielisyys ja todellinen välinpitämättömyys. Se vaivaa selvästi vanhan vallan suuria puolueita. Neljättä divisioonaa se ei vielä vaivaa, koska se ei ole vallassa, eikä sen edustajat ole suurimmalta osaltaan päässeet nauttimaan vallankäytön iloja.

Jotain selvästi tapahtuu Suomessa ja se näyttää nyt veret seisauttavalta rökäletappiolta suurille puolueille. Toivotan sen tervetulleeksi, vaikka se varmasti aiheuttaa paljon turbulenssia ja ongelmia. Ilman niitä ei tapahdu muutosta.

Ellei joku pahoita perusteellisesti mieltään, muutosta ei synny. Ja aito poliittinen muutos ainakin Suomessa on tarpeen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Vastauksesi osuu Tuomiojan kuvaaman 1933-35 Viron historian ytimeen ja sivuaa Lapuan liikkeen, IKL:n ja AKS:n vastaavia Suomessa.

Vain Saksassa prosessi sitten meni läpi ja niin se alkoi: turbulenssi.

Virossa liike kulki nimellä Vapsit ja sen puolueen pysäyttämiseksi maassa "sallittiin" vastavallankumous (Päts), joka sitten päättyi kovasti kiisteltyyn katastrofiin, jota taas Jaan Kross kirjoissaan "Rakkaat kanssavaeltajat" varsin koskettavasti kuvaa.

Suomen vastaavaa aikaa kuvaavat sekä Veijo Meri että Väinö Linna erinomaisen viehkoon tapaan.

Minusta näyttää siltä, näin jälkikäteen, että Suomessa vallankäytäjät olivat tässä asiassa 1930-luvulla viisaudessaan ylivoimaisia Viroon ja Saksaan verrattuna, Neuvostoliitosta nyt puhumattakaan.

Mutta näemmekö me nyt, mitä on tapahtumassa?

Ainakin näemme, Veikon kanssa samansuuntaisesti, sen, miksi on tapahtumassa.

Ja arvaammeko, mihin tämä sitten johtaa.

Sitten, kun tullaan "syyskuun ensimmäiseen 1939".

Silloin ei enää ollut (tai ole) "return" tai "delete" nappia kenenkään läppärissä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.3.2011 13:15 Antti Liikkanen. En kuitenkaan näe, että nyt olisi kyse Lapuan liikeen ... ym. kaltaisista liikkeistä. Kyseessä on paremminkin kansalaisten käynnistämä protesti ylimielistä vanhaa valtaa vastaan. Se ärsyttää.

Etelän maissa tämä ärsytys on purkautunut todella riehakkaina mielenosoituksina ja vanhojen diktatuurien kaatamisena. Suomessa ei näin pitkälle mennä, koska se ei sovi suomalaiseen toimintatapaan. Suomalainen protesti tapahtuu vaalikopissa - tai ihminen sittenkin vielä jää epäröimään.

Kun puhun turbulenssista, en lainkaan usko, että Suomessa mennään Saksan mallin mukaan. Ei siihen olla valmiita. Turbulenssilla Suomessa tarkoitan sitä, että neljäs divisioona saa ykkös- tai kakkospaikan, minkä jälkeen alkaakin melkoinen ongelma vallanpidon rakentamisessa.

Nyt vanha valta yrittää mitätöidä gallupien tuloksia ja sanoa, että kyllä he voittavat äänestyskopissa. En olisi siitä ihan varma. Vanha valta tekee paniikkireaktioissaan ja ylimielisyydessään itse koko aika virheitä siten, ettei muiden tarvitse kuin poimia tuloksia.

En usko, että todellisuudessa tapahtuu kovinkaan merkittävää muutosta. Olet varmasti havainnut, että kaikki ne "hyvät naiset ja miehet", jotka valitaan eduskuntaan, muuttuvat 2 - 3 kuukaudessa poliittisiksi broilereiksi. Ei heillä enää olemaan omia mielipiteitä, vaan puolueen kanta jyrää läpi.

Kun joutuu todelliseen vastuuseen, silloin ajattelu yleensä muuttuu, radikalismi heikkenee olennaisesti ja asiat joutuu punnitsemaan uudelleen.

Toivon kuitenkin, ettei se punninta johda samaan suomettuneeseen liturgiaan kuin nyt, eikä sama ylimielinen välinpitämättömyys jatka vallitsemistaan.

Vuoden 1939 tapahtumien osalta pitää tarkastelunäkökulmaa siirtää hyvin paljolti Neuvostoliiton suuntaan. Erityisesti Stalinin toimet NL:n siirtämisestä sotamoodiin jo 1930-luvun puolivälissä oli sangen vakava riski.

Onneksi Venäjä on nyt eri mittareilla - lukuun ottamatta energiaraaka-aineesta tulevia tuottoja - mitattuna melko heikossa kunnossa. Se ei ole tosiasiassa relevantti tekijä Suomen poliitikan suuntautumisessa.

Toivon tässä asiassa malttia ja itse asiassa samaa, mitä kirjoitin blogiisi luontais- ja koululääkehoidosta. Ei joko tai vaan mielummin sekä että. Pystyvätkö vanhan vallan ja nuoren innon puolueet rehelliseen ja todelliseen yhteistyöhön SUOMEN parhaaksi, on tässä vaiheessa kaukainen toive.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@Veikko

Kun kirjoittaa vertauskuvin (metafora), astuu hyllyvälle suolle ja niin kävi nytkin.

"Historia toistaa itseään" oli se viisaus, jota yritän kokeilla.

IKL, AKS ja Viron oikeisto (fasistit) olivat oikeasti liitossa ja liitto ulottui myös Saksan kanallissosialisteihin. Kun Päts sitten Virossa - eri tavoin kuin Svinhufvud Suomessa - eristi liikkeen, lopputulemana oli Neuvotoliiton suorittama Viron kaappaus. Suomessa sankarillinen viiden vuoden sota, joka päättyi 100 000 sankarivainajan jälkeen upeaan torjuntavoittoon. Virossa vastaava osa kansasta päätyi Siperiaan ja Tõnisson kuolemaan.

Nyt ei Suomessa tällaista liikettä ole (siis kansainvälisesti Euroopan tasolla verkottuva kansallissosialistinen liike).

Mutta voisi olla.

Olen EU:ssa katsonut, missä joukoissa Fi-MEPit istuvat ja huomannut, että joukoissa ovat ja jopa johtotehtävissä.

Ja niissä joukoissa on kyllä missio.

Otan vähän kaukaisemman esimerkin: kun suomalaismepit yrittivät muutama vuosi sitten tarkistuttaa Euroopan rannikolla olevat ydinvoimalat tsumamin varalta, hanke kaatui joukkovoimaan, jonka takana keskeisesti oli suomalais-MEP:in osaamista ja taitavuutta.

Kun nyt EU:ssa on meneillään oikea ja rajunlainen oikeistolainen turbulenssi, on joukoissa johtoasemissa taas suomalais-MEP, jolla on osaamista ja taitavuutta.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.3.2011 13:47 Antti Liikkanen. Eivät meidän näkemykset ihan kohtaa, vaan haitannookos tuo. Annat suomalaiselle kyvylle vaikuttaa sangen suuren arvon. En tältä istumalta sitä allekirjoita. Tiedän, että olet paljon EU:n toimissa mukana, joten tarkastelet asiaa sekä ulkoa että sisältä. En silti näe asiaa samoin - historiallisesti tai tänä päivänä.

Voisi olla aika hedelmällistä miettiä, miksi sdp on yleisestikin ottaen alamaissa ja miksi mainitsemasi oikeistosuuntaus on voittamassa alaa. Siihenhän täytyy löytyä hyviä syitä.

Suomen osalta ainakin minä näen 1990-luvun pankkikriisin, joka oli spd:n taustoittama ja järjestämä hyvin pitkälle. 25 vuoden valtakausi sisälsi paljon jetsulleen samaa ylimielistä ja piittaamatonta käyttäytymistä kuin nytkin tapahtuu. Lisäksi tapahtui rankka virkamieskunnan demarisoiminen aina oikeuslaitosta myöten.

Minusta tämä ns. oikeistolaisuus on toisenlaista kuin aikaisemmin. Jotenkin näyttää, että se on käytännön protestointia, eikä niinkään ideologista.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

@Veikko
Analyysisi on suoralla jatkeella siihen, mitä asiassa aiemmin olet todistanut ja oma näkemykseni taas vastaa omaa "historiaani" vastaavissa keskusteluissamme.

Minä ajattelen, että Suomi onnistui 1930-45 oleellisesti paremmin kuin Viro, kun tilanteessa oli paljon samankaltaisuuksia (Viro-Saksa, Suomi-Ruotsi jne). Paljon oli erilaisuuttakin.

Demarien ylimielisyydestä mainitsemasi saa kyllä kannatustani tietyiltä osin, mutta ehkä ei Maalaisliiton roolia kannate piilottaa. Sati muiden "vanhojen puolueiden", ml SMP ja SKDL/kommunistit.
Eteläranta kympistä tai Hakaniemestä puhumattakaan.

Nyt, kun oikeistolaistuminen ja protestiliikkeet alkavat ilmeisesti hiipua (kts esim Saksan vaalit - tänä viikonloppuna taas kahdet, mutta Hampuri on tuoreessa muistissa) ja kansan kapina jää "itsekseen", mitataan tietenkin sen kapinan voima. Tunisiassa, Egyptissä, Syyriassa, kohta kait myös Iranissa. Ja tietenkin Libyassa.

Ja Suomessa.

Katsotaan, sano lääkäri.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.3.2011 14:22 Antti. Kiitos kryptiikkasi selventämisestä. Minustakin Suomi onnistui olennaisesti paremmin kuin Viro. Virhearvioistaan Viro maksoi kalliin hinnan.

Kyllä, allekirjoitan. Eivät vain demarit olleet ylimielisiä, samaan syntiin syyllistyivät aivan yhtä hyvin muutkin puolueet, joilla oli valtaa.

Itse asiassa Kekkonen oli kaikkein näyttävin ylimielisti. Hän uskoi olevansa kaikkia muita tietävämpi, kykenevämpi ja ainoa, joka kykeni kunnon dialogiin NL:n kanssa. Yksi suurimmista virheistä mielestäni oli se, että hän hylkäsi kansan vahvan tuen - valtaan äänestämistä lukuun ottamatta.

Kapinaliikkeet nousevat, elävät ja kuolevat. Luulen, että muslimimaiden kapina tulee jatkumaan ja leviämään. Suomen kannalta keskeinen kysymys on se, milloin se todella leviää Venäjälle. Siellähän on pienempää järistystä ja kapinaa koko aika.

Tuleeko Medvedevistä "kapinan näköispainos"? En usko siihen, koska hän edustaa valtaeliittiä. Mutta hän on eräällä lailla yrittämässä timosoinien tekemistä Venäjällä - tosin täysin toisesta muodollisesta asemasta kuin Suomessa toimitaan. Valta Venäjällä on edelleen silovikeillä ja viimeaikaiset irtiotot viittaavat, ettei Medvedev välttämättä halua kuulua siihen ryhmään.

Palaan tähän asiaan todennäköisesti laajemmin Karjalan Kuvalehdessä toukokuun lopussa.

Lääkäri näkee ja tekee, potilas kokee.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Keskustelu taisi tällä erää täyttää erinomaisesti tehtävänsä.

Loppukaneetti:

If it ain't broke, don't fix it.
Ignore all rules.
Keep it simple, stupid
Don't stuff beans up your nose.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

26.3.2011 15:53 Antti. Jeez, Söör. Kiitos, kun käytit aikaasi. Elämä jatkuu - toivottavasti paremmin kuin aikaisemmin. Tulevaisuus on kuitenkin kuin harson takana Suomen politiikan osalta.

Petri Aaltonen

Suomessa ei ole yhtään isoa tai keskisuurta puoluetta, jonka viralliseen ohjelmaan kuuluisi Karjalan palauttaminen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pienet ja isot puolueet ovat tässä asiassa samalla viivalla. Kenenkään ohjelmaan ei kuulu Karjalan palauttaminen. On hyvä fundeerata, miksi ei kuulu.

Palautusta kannattaa yli 40 % suomalaisista, Risto Kuisman arvion mukaan 50 %. Joten siltä pohjalta sen pitäisi ilman muuta kuulua main stream -juttuihin.

Jo suomalainen lähihistoria johtaa siihen, ettei yksikään puolue uskalla vielä ottaa asiaa esille. Pelko on suuri. Monet meistä muistavat ne neuvostovastaisuus-käsitteen avulla tehdyt rankat ylilyönnit.

Käytännön syy on myös täysin selvä. Ei nykyisellä hallinnolla ja puolueilla ole mitenkään riittävästi tietoa, että ne edes voisivat ko. asian laittaa ohjelmaansa.

En minäkään kannata, että Karjalan palautus laitettaisiin puolueiden ohjelmaan. Jos luet tekstiäni tarkemmin, havaiset siinä sanottavan: "Tiettävästi yhdessäkään versiossa ei vielä ole sotasyyllisyyden purkamiseen ja pakkoluovutettujen alueitten palauttamiseen tai evakkojen omaisuuden restituution toteuttamiseen liittyvien selvitysten tekemistä".

Avainsanapari on: selvitysten tekemistä. Ensin pitää asiat selvittää, sitten vasta tehdä toimenpide-ehdotuksia.

Sotasyyllisyys on toinen asia. Tuomioiden perustuslainvastaisuus on todistettu aukottomasti. Kyse on tuomioistuimen tuomioista, jotka ovat perustuslain vastaisia. Sellaiset törkeät oikeusloukkaukset tulee ehdottomasti korjata. Ei vain tässä asiassa, vaan muutoinkin.

Lisäksi Suomi on edelleen EU:n jäsen, mutta se ei ole harmonisoinut Oikeustoimikaartaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 7. lisäpöytäkirjan edellyttämällä tavalla.

Petri Aaltonen

"Palautusta kannattaa yli 40 % suomalaisista, Risto Kuisman arvion mukaan 50 %. "

Tuskinpa sentään.

Tuo Karjalan palautus -aktivismi taitaa olla energian hukkaan heittämistä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Antavatko gallupit mielestäsi harhaajohtavia tuloksia? Onko esim. perussuomalaisten kannatuksen nousu mielestäsi gallup-virhe?

Vuonna 2007 virallisen gallupin mukaan palautusta kannatti 38 % suomalaisista. Sen jälkeen kehitys on mennyt selvästi positiivisesti eteenpäin. Joten "tuskinpa sentään" on vain mielipiteesi, jolla ei ole tehtyihin selvityksiin perustuvaa todistusvoimaa.

Oletko koskaan ajatellut, mitä tämä Karjalan palautus -aktivismi on tuonut mukanaan? Et todennäköisesti, koska arvioit sen olevan energian hukkaan heittämistä.

Tämän toiminnan mukana on päivänvaloon tuotu asiallisesti ja vahvasti valtaa pitävien piittaamattomuus, ylimielisyys ja kansan tarpeiden hylkääminen.

Asenteet ovat muuttuneet valtaisasti esim. vuoteen 2000 verrattuna. Silloin palautusta kannatti 5 - 10 % kansalaisista. Kyse ei ole vain palautuskannatuksen noususta, vaan samalla asennemuutoksesta siihen, että ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa.

Et ehkä ole siihen kehitykseen tyytyväinen. Mutta käsitykseni mukaan valtaosa kansasta on.

Vilho Juntunen

Veikko!
Eiköhän anneta arpisten haavojen jo olla ja suuntauduta kohti huomista.
tv. Ville

http://www.youtube.com/watch?v=obXA0bV9jmU&feature...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Terve,Vilho. Arveletko, että haavat umpeutuvat itsestään ja ovat tulevan terveen toiminnan kannalta parhaimmillaan siten, ettei niitä hoideta lainkaan? Käytännössä haavat tulehtuvat ja niistä jää ikuisia huonoja jälkiä hoitamattomina.

Aivan sama tilanne on ihmisten mielen osalta. Itse asiassa paljon pahempi. Suomi koki suuria oikeusloukkauksia ja väkivaltaa itseään kohtaan. Eivät sellaiset suuret loukkaukset koskaan katoa kansakunnan muistista, ellei niitä asianmukaisesti korjata.

Ajatellaan venäläisiä itseään. He olivat mongoli-tataarien vallan alla yli 300 vuotta. Eikö heidänkin olisi pitänyt ajatella, että annetaan vanhojen arpien olla ja katsotaan vain huomiseen? Eivät he sillä tavoin ajatelleet, vaan halusivat itsenäisyyttä ja kamppailivat niin kauan, että sen saivat, mikä oli ihan oikein.

Mielestäni yhteistä tulevaisuutta ei voida menestyksellisesti rakentaa vanhojen arpien ja haavojen päälle. Yhtä vähän voidaan rakentaa roskakasan tai suon päälle.

Miten suuntaudut hyvään huomiseen, kun suuri määrä asioita on selvittämättä? En usko, että omassakaan elämässäsi suhtaudut asiaan yhtä huolettomasti. Jos joku ryöstää sinut tai tappaa lähimmäisiäsi, tuskin olet muutaman vuoden kuluttua ko. henkilön paras kaveri ja annat asioitten olla, suuntaudut huomiseen - ellei ko. henkilö korjaa asianmukaisesti rikoksiaan.

Luottamus on ihmisten välisen toiminnan kulmakivi. Jos luottamus rikotaan, sen voi palauttaa vain luottamusta herättävillä teoilla. Sitä ei koskaan palauteta vain puheilla. Ne ovat liturgiaa vailla merkitystä, jos tekoja ei ole.

Minä en tunne russofobiaa, se on vieras ajatuskin. Sen sijaan en hyväksy, enkä koskaan tule hyväksymään sitä, että luottamuksellista yhteistoimintaa pyritään rakentamaan vanhojen rikosten päälle. Se ei onnistu. Siitä Suomella ja Venäjällä on lähes 70 vuoden kokemus. Eikö siitä kannattaisi jo ottaa oppia?

Kuuntelin linkkisi. Kyseisen laulun tekijä ei ole koskaan perehtynyt ihmismieleen tai sitten hän vain laulelee ilokseen. Hän edellyttää, että muistot peitetään, unohdetaan - korjaamatta. Todella kummallista toimintaa. Hän käskee valehtelemaan ja olemaan epärehellinen.

Katkeruus on tarpeeton ja raskas ominaisuus, sitä ei kannata ylläpitää, aivan samoin kuin ei vihaakaan. Mutta ei tuollaisella viihteellisellä ja epärealistisella toiveella rakenneta mitään luottamusta.

Erik Johansson

Reenpääläis - saksilaisuus on yhden asian liike, hyvin kapeapohjaisen asian liike.

Karjalan palautushanke ja sen yhdeksi aputoiminnaksi valjastettu sotasyyllisyystuomioiden purkaminen on kaikessa kokonaisuudessaan se kapeapohjainen asia, jonka käsittelemättä jättäminen muodostaa Saksin koko Reenpään kukkaron leveydeltä paasaaman "vanhan vallan" synnin.

Kansojen parissa esiintyy aina ja kaikkialla tyytymättömyyttä kulloinkin istuvan poliittisen johdon toimintaan. Parlamentaarisen demokratian voima on siinä että se tarjoaa mahdollisuuden muutokseen. Saksi tosin jo etukäteen ilmaisee turhautumisensa ja epäuskonsa koko parlamentaariseen demokratiaan. Hän tietää hyvin että uusikaan eduskunta ja hallitus - siitä riippumatta minkä värisiä ne ovat - eivät heidän kapeapohjaista asiaansa ota esille koska asia ei ole esilleottamisen arvoinen eikä tarpeessa.

Näin toimii ja toteutuu kansanvalta. Mutta aivan kuten 20-30-lukujen vaihteessa Suomessa tapahtui nämä reenpääläis - saksilaiset julistavat toteutuvan demokratian kansan "todellisen tahdon" vastaiseksi. "Poliittinen johto on mätä ja rappeutunut. Tallinnassa tiedetään mikä on Suomen kansan todellinen tahto."

Nämä veijarit laskeskelevat, että jos tulevissa vaaleissa Suomen poliittinen johto kärsii vaalitappioita, se voidaan heidän propagandassaan hyödyntää esittämällä tappiot siitä johtuneeksi että kansa on halunnut tuomita johdon toimimattomuuden juuri nimenomaan Karjalan palautus ja sotasyylliskysymyksissä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Sepä hauska, että Risto Reipas jälleen räväytti mielipiteensä. Siihen on mukava vastata.

Mielestäni jo pelkästään ihmisoikeuksien kunnioittamiseen tähtäävä toiminta ei ole yhden asian kapeapohjaista liikettä. Olet kenties huomannut, että sillä saralla askartelee niin YK kuin EU kuin EN kuin ETYJ kuin lukuisat muut organisaatiot. Kyse on kansainvälisestä toiminnasta.

Ei sotasyyllisyystuomioiden purkua tarvitse nähdä Karjalan palautushankkeen aputoiminnaksi. Se on yksi elimellinen osa historiaamme, sitä osaa historiasta, joka tulee korjata perustuslain vaatimaan muotoon. Vai vastustako sinä täysivoimaisesti perustuslain toteuttamista? Suhtaudutko samalla mitätöimisellä kaikkeen muuhunkin lainsäädäntöön?

Paasaaminen? Heh, enpä ole tainnut vielä paasaamiseen syyllistyä. Vanhan vallan syntien osalta, sinäkö et ole niitä haivannut lainkaan? Ovatko vanhat puolueet toimineet ihan rikkeettömästi ja oikein? Kunnioittaneet ihmisoikeuksia, olleet avoimia, toimineet oikein?

Jos näkemyksesi on tuo, siihen on vain kaksi vaihtoehtoa. Osaatko arvata, mitä ne ovat?

Olet lukenut tekstini täysin väärin. En minä ole ilmaissut turhautumistani ja epäuskoani - edes parlamentaariseen demokratiaan. Älä turhan takia liioittele noin mahdottomasti asioita.

Minähän olen ilahtunut siitä, että muutkin ihmiset alkavat hitaasti, mutta varmasti oivaltamaan sen, ettei vanhan vallan jatkuva ylimielisyys- ja mitätöintipolitiikka ole oikeaa.

Jos mitään ei tapahtuisi, voisin olla turhautunut ja ihmetellä, mitä siellä ihmisten korvien välissä oikein peuhaa. Onko se vain viihdettä ja piittaamattomuutta muutostarpeesta. Jo nyt on havaittu erittäin selkeästi, että demokratia edellyttää muutosta. Ja muutos tulee. Jos ei nyt heti, niin muutostarve purkautuu nykyistä voimakkaampana.

Älä huoli, esim. sotasyyllisyys tulee varmasti esille seuraavan eduskunnan aikana. Sinun ei kannata surra sitä asiaa, kyllä se purkaminen vielä hoituu, kunhan poliitikot alkavat vähitellen ajatella omilla aivoillaan, ei pelkästään pienen puolueklikin aivoilla.

Sepä hurjaa, että "reenpääläis-saksilaisuus" julisti jotain 1920-30 -luvuilla. Mistäs sinä sellaista olet saanut selville? Että ihan Reenpään ollessa pikkuinen poika ja kun minua ei vielä ollut olemassakaan, niin sinä se näit jo selvännäkijän unta siitä, mitä tulee tapahtumaan? Aikamoinen tekijä olet.

Aivan oikein. Kansa haluaa rangaista ylimielisiä, ihmisoikeuksia rikkovia, kansalaisista piittaamattomia vallanpitäjiä. Eikös nämä vaalit ole oikein sopiva aika antaa heille varoitus?

Ymmärrän, että olet henkeen ja vereen "uskollinen" vanhalle vallalle riippumatta sen teoista. Oletko koskaan ajatellut, että sellainen silmitön, perusteita vailla oleva vilpitönkin usko on aika heikko perustaa tehdä poliittisia päätöksiä?

Antti-Pekka Mustonen

"Ehdokkaille kysely isänmaallisista asioista"

Tynkä-Karjalan asevelisosialisti tulee seuraamaan suurella mielenkiinnolla erityisesti SDP-ehdokkaiden vastauksia.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Mielenkiintoista nähdä, miten asevelisosialistit tulevat vastaamaan vai tulevatko. Edellisissä ja sitä edellisissä vaaleissa vastaajia oli ihan mukavasti.

Toimituksen poiminnat