Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Iso-Britannian Brexit

  • Iso-Britannian ero EU:sta
    Iso-Britannian ero EU:sta

Iso-Britannia on päättänyt erota Euroopan unionista, mikä on valitettava asia.

Asiassa on positiivista se, että niin Eurooppa kuin koko läntinen maailma muutenkin, hyväksyy Britannian päätöksen ja noudattaa sitä. EU:sta voi siten erota.

Mikä on tilanne Vladimir Putinin johtamassa Venäjän federaatiossa? Ei siitä voi erota, koska sellainen ei sovellu Putinin, eikä FSB:n suunnitelmiin. Moni alue olisi eroamassa federaatiosta, mutta ei voi tällä hetkellä tehdä niin.

Ero tapahtuu vasta silloin, kun Venäjän federaatio luhistuu. Tällä talousnäkymällä se tapahtuu parin vuoden kuluttua.

Putin sanoo, ettei Venäjä ole sekaantunut Britannian vaaliin. Eihän se tarvitse sekaantuakaan, mutta silti Venäjä on näiden Brexit-vaalien suurin voittaja.

Miksi? Venäjä pyrkii vain kahdenvälisiin sopimuksiin jokaisen maan kanssa, koska ne ovat silloin olennaisesti heikompia kuin yhtenäinen Euroopan unioni.

Ulkoministeri Sergei Lavrov menee vielä Putinia pitemmälle sanomalla, että "Lääketieteellisiä tapauksia en kommentoi". Lavrov haluaa siten alatyylisesti sanoa, että lääkkeet ovat taas ottamatta. Se on erityisesti ulkoministeriltä erittäin huonoa käytöstä.

Iso-Britannia on selkeästi länsimaa ja se voi erota haluamistaan liitoista, kuten se nyt tekee. Mutta eroamista ei voi tehdä Putinin johtamasta Venäjän federaatiosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Baltian maiden taloudelle, demokratialle ja globaalille kaupalle teki aikoinaan hyvää irtautua venäjän vaikutuspiiristä.

Samaa ei voi sanoa Iso-Britanialaisten tyrmistyttävän typerästä päätöksestä lähteä irtautumisneuvotteluihin. Brexit realismi lyö todella nopeasti heitä näpeille.

Työluvat (valtava määrä brittejä on EU-alueella töissä), tullit, kauppasopimusten hiominen, investointiympäristön vaarantuminen kun maa ei ole enään ytimessä.

Markkinatalous tulee korjaamaan satoa ellei britit onnistu neuvotteluissa. Hollantilaiset ja saksalaiset pankit tulevat kasvattamaan roolia kansainvälisessä rahoituksessa ja city:n asema väistämättä heikkenee.

Sijoittajat haluavat vakautta ja tämä tilanne ei sitä tarjoa.

Luulen, että politiikot tulevat pitkälti vesittämään tämän kansan "tahdon".

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Marko Lilja 24.6.2016 21:09. Kyllä, briteillä on todella paljon tehtävää, eikä se tule olemaan helppoa. Jo nyt moni eron puolesta äänestänyt katuu, että tuli äänestettyä siten.

Miten EU:n päättäjät toimivat? Se jää nähtäväksi, mutta britit joka tapauksessa kärsivät ja pitkään.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Cameron yritti samaa temppua kuin Thatcher aikoinaan hakemalla kepulaisen "iltalypsyn" EU:lta, mutta nyt EU on voimainsa tunnossa.

EU:n johto ilmoitti aika kylmästi, että lisää myönnytyksiä ei tule ja tässä tuli Cameronin laskuvirhe. Hän joutui äänestykseen ilman lisämyönnytyksiä EU:n puolelta. Nyt hän varmasti viettää unettoman yön ja miettii mitä tuli tehtyä.

Suomalaisetkin veronmaksajat ovat saaneet osallistua Thatcherin aikaisiin jäsenmaksualennuksiin subventoimalla brittien jäsenmaksuja.

Jos jotain hyvää hakee niin nyt tästä epäreilusta kuprusta päästäneen eroon. Vielä kun saataisiin vapautus ruotsin ja hollannin jäsenmaksujen kompensoimisesta meidän veroeuroilla.

EU:n linja on nyt se, että yksikään valtio ei saa ylimääräisiä myönnytyksiä. Muuten tästä tulisi loputon neuvotteluiden kierre eri jäsenmaiden kanssa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Marko Lilja 24.6.2016 23:24. Niin kauan kuin "raadolliset" ihmiset hoitavat asioita, tulee epätasapainoa ja iltalypsyjä. Cameron teki virheen, mitä luultavasti katuu. Luulen, että hän ei koskaan uskonut ei-äänten voittavan. Tosin eivät britit itsekään tainneet uskoa siihen.

EU on Suomelle hyvä ja huono, paremmin olisi puolia pitänyt pitää. Mutta Halonen oli yksi neuvottelijoista ja hän toimi luulojensa mukaisesti. Ei tiedon.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Britanniasta ja brexitistä puheenollen Britannian parlamentissa on anomus, jonka mukaan siellä pitäisi järjestää toinen kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden kohtalosta:

https://petition.parliament.uk/petitions?state=awa...
https://petition.parliament.uk/petitions/131215

Kannattaa huomata, että tuo anomus on ollut siellä vain yhden päivän ja sen on allekirjoittanut jos yli 736000 henkeä. On oletettavaa, että parlamentti joutuu käsittelemään tuota asiaa sen jälkeen kun tuon anomuksen deadline marraskuussa tulee eteen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Petri Luosto 25.6.2016 10:31. Eivät näytä britit tietäneen, mitä äänestivät, kun Brexitin äänestivät. Ainakin näin on, jos lukee IS:n uutisointia asiasta.

Jos toinen kansanäänestys tulee, se tapahtuu keskellä eroprosessia. Joten sekavaksi ilmeisesti menee!

Toimituksen poiminnat