Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

EU:n arvopaperistamishanke on vaarallinen!

Yle uutisoi 14.06.2016, että Euroopan unionin komissio on nyt ajamassa voimalla pahamaineista arvopaperistamista. Samalla Ylen  Esko Varho kysyy pitkässä artikkelissaan, toistuvatko finanssikriisin virheet tässä hankkeessa.

On erinomainen asia, että Yle näin voimakkaasti ottaa kantaa EU:n arvopaperistamishankkeeseen. Kyse on erityisesti sijoittajalle todella vaarallisesta hankkeesta. Kyse on pankeille annettavasta vahvasta tuesta.

Se artikkelissa näytetään unohtaneen, että Yhdysvalloista levinneet subprime-luotot ja niiden arvopaperistaminen oli täysin yhden osapuolen eli Rothschild-pankkiirisien aikaansaannos. Tämä kerrottiin kriisin alussa mm. CNN-kanavalla, mutta kertominen lopetettiin nopeasti kaikissa suurmedioissa - medioiden omistus puhui! Ja toinen unohdettu asia on Suomen ns. pankkikriisi, joka alkoi arvopaperistamisella.

Yleinen käytäntö on, että erilaisia luottoja niputetaan arvopaperistamisessa velkapapereiksi, jotka sitten myydään sijoittajille. Tuottoa syntyy, kun luotoista maksetaan korkoa - jos maksetaan.

Arvopaperistamisen periaatteet on hyvin kerrottu artikkelissa. Ei ole ihme, että 83 tutkijaa eri maista on kritisoinut järjestelmää voimakkaasti. Kyse ei todellakaan ole EU-päättäjien ilmoittamasta "yksinkertaisesta, läpinäkyvästä ja standardisoidusta" järjestelmästä.

Artikkelissa mainitaan pääjohtaja Olivier Guersent, joka on EU:n korkein pankkiasioista vastaava virkamies. Hän haluaa tehdä tilaa pankkien taseisiin, jotta ne voisivat lainata nykyistä enemmän rahaa ihmisille ja yrityksille.

Ns. finanssikriisin jäljet eivät näytä Guersentia pelottavan, vaikka erityisesti Euroopan osalta hän katsoo finanssikriisin olevan amerikkalaisten aikaansaannos. Hän siten syyttää amerikkalaisia ja on sokea eurooppalaispankkien riskeille.

On syytä huomata, ettei arvopaperistamista sinänsä tyrmätä, mutta EU-komission ehdotuksessa on useita vaarallisia ominaisuuksia. Riski toteutuu, kun sille annetaan täysi mahdollisuus.

On varma asia, että pankit ja pankkien lobbarit osaavat käyttää avoimeksi tahallaan jätettyä ovea ja siirtävät riskin sijoittajille.

EU aikoo esittää vaatimuksen, että arvopaperistajapankin tulisi pitää hallinnassaan vähintään viisi prosenttia arvopapereiden kokonaismäärästä. Ja tietysti pankit esittävät kahta prosenttia! Jolloin 98 prosenttia tappioista tulisi sijoittajille.

Kuka tai mikä vastaa siitä, etteivät pankit pidä hallussaan parhaita luottoja ja myyvät vain huonoja luottoja eteenpäin? Siksi europarlamentaarikoista osa esittää pankkien osuudeksi 20 prosenttia. Ei sekään vielä tunnu kohtuulliselta. Pankin tulisi pitää 30-50 prosenttia hallussaan, jotta myös huonoja arvopapereita joutuisi sen omaan piikkiin.

Guersent on artikkelin mukaan närkästynyt siitä, että esityksessä nähdään ongelmia. Ei pitäisi olla. Ei ole enää ns. eurooppalaista systeemiä, on vain globaali systeemi, joten mikä tahansa on mahdollista, jos arvopaperistamiselle annetaan vapaat kädet.

Onko Suomen ns. 1990-luvun pankkikriisi selvitetty ja sen todellisille uhreille korvattu menetykset? Ei ole millään lailla. Syytä olisi jo viimeistään pikaisesti selvittää tämä, sillä se on kotimainen hanke, joka voidaan selvittää. Siinä arvopaperistamisella oli Kjeld Möllerin mukaan keskeinen sija.

Joten jäljet pelottavat, eikä tällaiseen rikolliseen toimintaan hyvin helposti johtavaan arvopaperistamiseen pidä EU:ssa lähteä. Sillä Suomessakin pankit tekivät maan taloushistorian suurimmat rikokset ns. pankkikriisissä. Kuten Möller sanoo, "Ns. pankkikriisi oli suurelta osalta rikollista".

Lue lisää aiheesta esimerkiksi Karjalan Kuvalehdestä numero 24 eli 4/2015, alkaen sivulta 4.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat