Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Nato-selvitys

Kuuntelin Nato-selvityksen. Se oli muuten ok, mutta yksi asia jäi mietityttämään. Raportissa, eikä missään keskustelussakaan, tietääkseni, käsitelty yhtä asiaa.

Mikä on Venäjän reaktio, jos Ruotsi ja/tai Suomi eivät tee Nato-päätöstä? 

Vastaus on yksinkertainen, Venäjä katsoo voittaneensa siinä tilanteessa. Joten suo siellä, vetelä täällä.

Itse asiassa toinen kysymys on se, että mikä on oikea aika (tämä koskee ennen kaikkea Terhi Suomisen haastattelua) liittyä/olla liittymättä Natoon? Nyt on kriisi. Milloin siitä ei muka tulisi kriisiä, jos Suomi ja/tai Ruotsi liittyisi Natoon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Niin ja kolmas kysymys liittyy toiseen kysymykseen: Katsooko Venäjä Suomen olevan entistä suomettuneempi ja Venäjä-pelkoisempi kuin aikaisemmin, jos se ei tee Nato-päätöstä? Joten edistääkö Suomen ei-päätös Venäjän intressipiirin kasvattamista entisestään?

Ja neljäs kysymys liittyy Venäjän tulevaisuuteen. Miksi raportissa ei käsitelty skenaariota, jossa Venäjän federaatio romahtaa? Sellainen tilanne näyttää olevan tulossa parin vuoden sisällä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä 20% suomalaisista haluaa Natoon, Ruotsissa ei taida olla sen suurempaa innostusta.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jarmo Makkonen 29.4.2016 17:40. En kysymyksilläni viittaa siihen, mikä Nato-myönteisyys tai -kielteisyys on. Ilta-Sanomien mukaan Nato-myönteisyys oli jo noussut 45 prosenttiin.

Kysymykseni ovat hyvin konkreettisia ja odottaisin raportin laatineiden vastaavan niihin yksinkertaisiin kysymyksiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehkä 80% haluaisi Natoon mutta pelkää Venäjän kostoa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Matti Villikari 29.4.2016 18:43. Voit olla aivan oikeassa. Ihmiset eivät halua ottaa kantaa Natoon tai ei. Itse asiassa en minäkään ole koskaan varsinaisesti ottanut kantaa. Sen olen kuitenkin sanonut, että Suomen on hyvin huono olla yksin, kuten 1939.

Mitä Venäjä voisi todellisuudessa tehdä? Sillä ei vielä ole sotimiskykyä. Hyökkäyskyky sillä kyllä on, mutta siihen Putin tarvitsee erikoisjoukkojaan.

Siitä vaiheesta on kovin vähän, kun sotilastarvikkeita myytiin ja sotilaita myytiin seksiorjiksi. Upseerit halusivat rahaa.

Eivätkä oligarkitkaan halua tsekistis-sotilaallisen tilanteen enää toistuvan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

On kai muiden optioiden sulkeuduttua uskallettava ehkä lähestyvän kriisinkin oloissa turvautua perinteiseen turpo-linjaukseemme. Ainakin b-suunnitelmana sen mukaan tulisi edelleen vaalia ns. lähestymiskielto-option ylläpitämistä: maamme voi turvautua esimerkiksi Presidentti Halosen arvovaltaan tukeutuen ns. miinattomaan sukupolvineutraaliin koskemattomuudenturvaoptioon, jonka mukaan Suomineito hakee välittömän avuntarpeen todetessaan YK:lta ja kulttuurissivistykselliseltä kansainväliseltä solidaarisuusyhteisöverkostolta voimakassanaista eettismoraalista Lähestymiskieltoa pienten vihertävienkin miesten hybridijoukkoahdistelua vastaan kaksikielisenä mottonaan "koskemattomuusasia on meidän!"

A-optiosta on pitkään vaiettu, mutta ns. Nato-kortin livettyä kädestä jo viimeistään Sotshin olympiamenestyksen ja Krimin valtauksen yhteydessä se tulee vääjäämättä esiin sekin. Kaipaamme enää siis selontekoa Suomen sotilasliittoutumisen itävaihtoehdosta eli Venäjä-liitosta YYA2.0 sieltä löytyvine kultajyvineen, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216211-v...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Veikko Savolainen 29.4.2016 17:44. Halosen päätöksestä voi sanoa, että se oli yksi pähkähulluimmista suomalaisista päätöksistä. Yksikään merkittävä miina-maa ei ole ko. Ottawan sopimukseen liittynyt. Toiseksi YK on täysin tehoton tällaisissa kysymyksissä.

Heh, YY2, kuten asiaa kuvaat, olisikin Suomen lopullinen suomettaminen ja todellinen hyvästi-lause kaikelle länsimaalaisuudelle.

Onneksi Venäjän federaatio luhistuu tällä näkymällä parin vuoden sisällä. Se asettaa Suomen täysin uuteen asemaan, mitä ei uskalleta tarkastella lainkaan johtavien poliitikkojen toimesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Nyt, varsinkin kun Venäjän ulkoministeri Lavrov on muistuttanut ruotsalaisille Natojäsenyyden vaarallisuudesta, Ruotsi vapisee ja pysyy varmasti liittoutumattomana. Vitsi Vitsi.

Venäjä on uhannut reagoivansa. Natoselvityksen työryhmän ranskalainen jäsen jopa uskoi, että reagointi olisi ankaran kielteinen ja uskoi sen olevan samanlainen kuin reagointi Turkkiin kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän. Siis diplomaattinen ja kaupallinen ei sotilaallinen. Minkälaisia kaupallisia sanktioita Venäjä mahtaisi Suomelle asettaa? Peruisi kenties Fennovoiman voimalahankkeen ja jatkaisi Valion tuotteiden tuontikieltoa.

Kun Venäjän vastalause alkaisi silloin kun Suomi jättää jäsenhakemuksen, ehdotan, että jäsenhakemus jätettäisiin salaisena. Hallitus voisi sen tehdä niin. Kun Nato ilmoittaisi jäsenyydestä, JOS Suomi on hyväksytty, Suomi olisi jo Naton jäsen edellyttäen, että Eduskunta ratifioisi sopimuksen. Myöhemmin voitaisiin järjestää myös kansanäänestys Natosta ja samalla myös EU:sta ja Eurosta eroamiseksi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Matti Villikari 29.4.2016 18:39. En tuohon lainsäädäntöön ole perehtynyt, johon siihen en osaa ottaa kantaa, miten Nato-prosessi olisi mahdollista toteuttaa.

Nato-kysymys on Suomelle turvallisuuskysymys. Olisi hyvä, jos ihmiset todella tuntisivat Venäjän ja sen johdon ajatukset. Nyt näyttää, ettei niitä kuitenkaan tunneta. Ei ainakaan tuoda keskustelussa esille.

Mahdollinen eurosta eroaminen on taloudellinen kysymys, joten se pitää mielestäni ratkaista täydellisesti siltä pohjalta. Asia ei millään lailla ole yksinkertainen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pääministeri Sipilän mukaan selvitys tukee Suomen valitsemaa ulkopoliittista linjaa pysymällä liittoutumattomana.

Ehkä Ruotsikin ymmärtää Lavrovin viestin. Venäjä tulisi reagoimaan voimallisesti Ruotsin natojäsenyyteen. Nyt siis kannattaa Ruotsissakin ottaa mallia Suomesta.

Liittoutumattomuus ja puolueettomuus on sitä, että otetaan Venäjän uhkaukset todesta.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Matti Villikari 29.4.2016 23:13. En ymmärrä Sipilää lainkaan. Suomi on valinnut lännen ja EU:n. Ei se ole mikään liittoutumaton maa.

Ns. ulkopoliittinen linja on sekavaa sohellusta. Joka ainoan kerran, kun Suomi antaa periksi, kuten Nord Stream I ja II - Venäjä katsoo voittaneensa. Niin myös niin kauan kuin Suomi kuvittelee olevansa liittoutunut.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Veikko, kommenttini no.10 on lievästi sarkastinen. Olisi ehkä pitänyt laittaa lainausmerkkeihin "liittoutumaton". Liittoutumaton tai puolueeton ei Suomi ole pitkään aikaan ole ollut,vaikka Sipilä niin uskoo.

Sarkasmia oli myös se, että Ruotsinkin pitäisi ottaa Venäjän uhkauset todesta. Ruosin pitäisi Suomen tapaan kysyä venäläisten mielipidettä aina ennen tärkeitä päätöksiä. Saisimme uuden diplomaattitermin "ruotsittuminen"?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #13

Matti Villikari 30.4.2016 10:09. Sarkasmi on vaikea laji, varsinkin, kun ei oikein tunne sanojaa. Mutta sinähän kerroit Sipilän uskomuksista.

Kiitos oikaisusta ja selvennyksestä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Arvostettu kirjoittelija Ilmari S. esitti taannoin ihailevansa Lavrovin diplomaattisia kykyjä. Ehkä on jopa Lavrovin faneilla oma keskusteluryhmä. Ilmarin mukaan huippudiplomaatin kuuluukin valehdella!

Miten on, valehteleeko Lavrov aina? Silloinhan kaikki sanomiset pitää tulkita päinvastaisiksi. Vai puhuuko Lavrov joskus totta, kuka osaa vastata?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Leo Mirala 30.4.2016 09:34. En oikein ole havainnut, että Lavrovilla olisi diplomaattisia kykyjä. Muistathan sen vitsin, jossa - olkoon vaikka Igor -kysyi Sergeiltä, että mihin matka. Pietariin, sanoi Sergei. Johon Igor sanoi, että valehtelet, Moskovaan tietysti matkaat. Aikansa jampattuaan Igor oli erittäin vihainen ja sanoi, että "senkin ruoja, valehtelet, olet kuitenkin sittenkin matkalla".

En muista jutun kulkua ihan tarkoin, mutta kyllä tuosta varmastikin jo ymmärrät, etteivät venäläiset aina valehtele, mutta kyllä he sen taidon osaavat. Varsinkin Putin on hyvä valehtelemaan ja suuttumaan. Eihän hän ainoana Venäjän hallinnossa omista kuin Ladan ja noin 70 m2 osakkeen ja vähän jotain muuta. Mies parka. On presidentti, eikä omista juuri mitään.

On kovasti ikävä todeta, että arvostettu ja ihailtu diplomaatti ja tohtori Ilmari Susiluoto menehtyi 2-3 viikkoa sitten. Hänen hautajaisensa ovat toukokuun alussa. Karjalan Kuvalehti ehti tehdä Susiluodosta aika pitkän jutun. Hän oli elämää täynnä. Suunnitteli uutta kirjaansa ja tuli juuri 3 h kalastusreissulta.

Toimituksen poiminnat