Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Onko Suomi varautunut Venäjän sortumiseen

  • Venäjän talous on tiukalla
    Venäjän talous on tiukalla

Tämä teksti on nähtävänä myös videona lukuisine kuvineen. Valitse Pro Karelia ry:n etusivulla olevasta vidoiden Playlistasta.

http://karjalankuvalehti.com/images2/Venaja_100316_450.jpg

Venäjän federaatiosta skenaarioita

Venäjän tulevaisuudesta on tehty erilaisia skenaarioita. Tällä hetkellä Venäjä on suurin uhka maailmanrauhalle. Sen presidentinhallinto löytää syyllisiä erityisesti kaikista länsimaista, mutta ei koskaan itsestään.

Onko Venäjän tulevaisuuden selvittäminen ja sen vaikutusten huomioon ottaminen kiellettyä Suomessa venäläisvastaisena toimintana. Ei ole. Se ei ole vain suomalaisten oikeus, vaan myös velvollisuus Venäjän kansaa kohtaan. Emme elä enää neuvostoaikaa.

Aloittaako Venäjä laajamittaisen sodan maailmalla? Ei todennäköisesti, koska se ei ole siihen valmis. Ei ole monta vuotta siitä, kun sotilaita myytiin prostituuteiksi ja orjiksi. Ei tosin länsikään ole sotimiseen valmis, mutta länsi ei myöskään uhittele Venäjän tavoin.

Putinin valta heikentää Venäjää

Mitä kauemmin Vladimir Putin on vallassa, sitä huonommiksi asiat erityisesti kansalaisten kannalta tulevat. Kansa on Venäjällä aina saanut kärsiä, sillä yksikään valtias ei ole välittänyt kansasta kuin tykinruokana.

Vain pieni eliitti hyötyy taloudellisesti tilanteesta. Siltä ei puutu mitään. Mutta eliitin jokaisen jäsenen kohtalo on Pohjois-Korean tavoin uhattuna. Eikä eliitti halua kiikkua sotilaallis-tsekistisen hallinnon alla, jossa asevarusteluun ja muiden valtioiden haukkumiseen käytetään paljon varoja.

Venäjä harjoittaa hybridisotaa kaikilla rintamilla. Mutta Venäjään kohdistuva aivovuoto on todellisuutta. Jo Stalin murhautti ainakin 30 milj. omaa kansalaistaan vainoharhoissaan. Voidaan hyvin kysyä, ketkä jäivät jäljelle. He hallitsevat nyt!

Putin on Venäjän vihollinen no 1

Putin on Venäjän vihollinen numero yksi. Hän ei ole valtiomies, vaan vakooja koulutukseltaan. Jäljellä on vain Putinin kotimainen suosio, kaikki muu on menetetty. Onko suosiokaan todellista, sillä media ja kaikki tutkimuslaitokset ovat Putinin hallinnon alaisia?

Entä kansan kannatus, kun tulee todella kylmä, sähkö loppuu, vesi loppuu, ruoka loppuu, palkat loppuvat? Nyt jo on pahoja puutteita, jotka vain lisääntyvät.

Energian hinnan maailmanlaajuinen romahdus

Energian hinta on romahtanut. Onko öljyn tuotantokustannus yhä noin 65 dollaria barrelilta? Onko vararahastoja enää lainkaan jäljellä kansallisvarallisuuden ryöstämisen jälkeen?

Venäjän talous taantuu, se ei ole kilpailukyinen. Teollisuutta ei ole modernisoitu. Rupla syöksyy. Pankit lamaantuvat. Kansalaiset voivat vetää rahansa pois pankeista. Vain hyväuskoiset hölmöt ja ne, joiden on pakko, pitävät rahansa venäläispankeissa.

Inflaatio ja työttömyys nousevat, elintaso laskee, tyytymättömyys nousee. Esimerkiksi Turkille ja lännelle uhoaminen ei auta Venäjää, päinvastoin. Venäjä on omalle kansalleen ja miehittämilleen maille tuhansia miljardeja dollareita velkaa. Se ei koskaan kykene tätä velkaa maksamaan.

Kansallisvarallisuuden ryöstö ja korruptio voimissaan

Kansallisvarallisuuden ryöstäminen johdon toimesta ja korruptio ovat voimissaan. Samoin byrokratia. Erityisesti useat luonnonvaroista rikkaat valtiot ovat irtautumassa federaatiosta. Tämä tapahtunee erityisesti silloin, jos talous alkaa jostain syystä nousta.

Mitä tekee Kiina ja muut BRICS-maat? Ne vain seuraavat tilannetta, ne eivät todellisuudessa ajattele Venäjää. Esimerkiksi Kiinalla on valtaisa Mantshuria, jonka se haluaa takaisin, kun aika on sopiva. Suomella on vastaavasti Petsamo, Karjala ja muu pakkoluovutettu alue.

Onko todellinen Venäjän tilanne huonompi?

Todellinen tilanne voi olla huonompi, miltä ulospäin näyttää. Venäjän kriisit johtuvat Putinin politiikasta. Venäjän useat ulkopoliittiset harharetket, kuten Tsetshenian kansanmurhat, Georgia, Krimi, Donbas, Syyria, armeija, sotimiset, ulospäin näyttäminen, sisäinen ryöstäminen ... myös nämä kaikki syövät valtaisasti resursseja.

Venäjän oppositio on heikko. Mutta karismaa voi yllättäen löytyä ja tunnettuus voi muuttua yhdessä yössä. Mitä Venäjällä tapahtuu, kun eliitti todella alkaa pelätä tulevaisuuttaan?

Venäjä käyttää väkivaltapolitiikkaa

Venäjän hallitus varautuu tulevaisuuteen väkivaltapolitiikalla. Jos nyt on useita oppositiossa olevia ihmisiä murhattu. Onko väkivallan jatkaminen hyvää politiikkaa? Ei ole, se on erittäin lyhyen tähtäyksen politiikkaa. Putin ihailee Stalinin murha-aikaa, se on käsittämätöntä.

Mutta miten yli 17 milj.km2 hallitaan? Federaatiossa on noin 140 kansallisuutta. Osa elää avaruusaikaa, osa lähes luontaistaloudessa. Entä jos protestit alkavat eri puolilla federaatiota? Entä jos oranssi vallankumous alkaa myös Venäjällä?

Muutos on ainoa varma asia maailmassa, sitä ei Venäjällä ole otettu huomioon. Kriisit vain syvenevät, eivät ne itsestään korjaannu. Venäjä toimii epäjatkuvuudessa ja epävarmuudessa, jotka voivat katketa koska tahansa.

Venäjä tarvitsee diktaattorin?

Putinin hallinto on heikentynyt, se on lähes sekasorrossa ja epätoivoinen yrityksissään. Valtaan on noussut KGB ja FSB, jotka aikaisemmin vain tukivat hallintoa. 

Vaikka Venäjän järjestelmä tarvitsee ytimeensä diktaattorin, joka koordinoi ja tasapainottaa eliitin haluja, Putinista on tullut suuri rasite, aivan kuin Stalinista, Maosta ja Hitleristä aikanaan. Putin ei voi lähteä vapaaehtoisesti, koska hän silloin voi joutua vastuuseen kansallisvarallisuuden ryöstämisestä ja vääristä päätöksistään. 

Neuvostoliiton luhistuminen osoitti, että maat voivat irtaantua siitä ja voivat sen jälkeen paremmin. Kun federaatio hajoaa, syntyy 12-15 itsenäistä valtiota, jotka eivät uhkaa naapureitaan.

Eikö Venäjälle voisi antaa kaiken anteeksi? Miksi niin tehtäisiin, koska se olisi täydellisesti totuudenvastaista? Antaa anteeksi katumattomalle on japanilaisen sananlaskun mukaan kuin heittäisi kiviä veteen. Siten tehtäisiin väärin Venäjän kansalle, kaikille miehitetyille alueille ja ennen kaikkea uhriksi joutuneille ihmisille.

Lännen tulee varautua Venäjän luhistumiseen

Edellisen vuoksi Suomen ja muiden maiden tulee varautua Venäjän federaation luhistumiseen, pakolaisvirtoihin, väkivallan lisääntymiseen, atomiaseen joutumiseen entistä epävarmempiin käsiin.

Vai tapahtuuko federaation luhistuminen verettömästi, kuten tsaarivallan ja Neuvostoliiton luhistuminen? Myös verinen sisällissota on mahdollinen.

Kaikki tämä edellyttää länneltä valitettavasti armeijan, rajavartioston, hybridisodankävijöiden, poliisin, hallinnon uusien järjestelmien ... käyttöön ottamista. Länsi ei kykene pysäyttämään Putinia ja väkivaltaa, ehkä osa ei sitä haluakaan?

Siirrytäänkö lopulta win-win -periaatteen toteuttamiseen?

Kun Venäjän federaatio luhistuu, uhka maailmalla vähenee. Kenties sen jälkeen uskalletaan asioita katsoa win-win -näkökulmasta, kuten Karjalan palautusasiaa katsotaan nyt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Stalin murhautti ainakin 30 milj. omaa kansalaistaan vainoharhoissaan. Voidaan hyvin kysyä, ketkä jäivät jäljelle. He hallitsevat nyt!''

Tuo on vain osatotuus.

Ensimmäinen maailmansota vei miljoonia hautaan. Vallankumous arviolta 15-20 miljoonaa.

Siinä välissä on Stalinin puhdistukset.

Viimeisin tieto on toisen maailmansodan uhreista 28 miljoonaa.

Nuo ovat niin valtavia lukuja, että voidaan kysyä, miten Venäjä on vielä olemassa?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 10.3.2016 21:09. Stalinin teettämiä murhia on tutkinut mm. professori Rudolph J Rumme yli 30 vuotta (nyt hän on manan majoilla). https://www.hawaii.edu/powerkills/DIMENSIONS.HTM

Uhreja on hirveästi. Kysyt, miten Venäjä on vielä olemassa? Uskoakseni vastaus siihen on se, että Venäjän kansa on tottunut tulemaan vähällä toimeen. Siitä ei kukaan/mikään ole koskaan välittänyt mitään. No, amerikkalaiset pelastivat noin 10 miljoonaa nälkäkuolemalta joko 1920- tai 1930-luvulla. Ja toki oli Lend-lease -apu, joka vuoden 2012 luvuilla bruttokansantuotteen pohjalta on noin 11 000 mrd. dollaria. Ei vähän.

Eivät talvi- tai jatkosodassakaan venäläiset politrukit välittäneet uhreista eli sotilaista mitään, vaan surutta laittoivat heitä kuolemaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysyin muutamia vuosia sitten eräältä venäläiseltä bisnestuttavalta kuinka on mahdollista, että Putinin henkilökohtaisen omaisuuden arvon arvioidaan liikkuvan 40 - 50 miljardin dollarin paikkeilla, vaikka hän on koko elämänsä ollut pienipalkkainen valtion virkamies. Hän vastasi silmääkään räpäyttämättä: "Hän on saanut sen lahjaksi."

Siis soromnoo ... Menisiköhän läpi Suomessa, jos kävisi ilmi, että Sauli Niinistö on saanut vaikkapa miljardin lahjaksi?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Juha Kuikka 10.3.2016 21:11.Niinpä. Venäläisen johtajan katsotaan jollakin tavoin omistavan organisaationsa ja saavan hyötyä siitä.

Putinin kohdalla kyse on kuitenkin paljon pahemmasta eli kansallisvarallisuuden ryöstämisestä. Se on eri asia kuin korruptio, jotka edelleen tapahtuu kaikilla tasoilla.

Putinin "varallisuudesta" eli ryöstö-omaisuudesta on erilaisia lukuja. Suurimmat ovat saksalaisten esittämät 200 mrd. dollaria. Ihan sama, reilusta 100 000 dollarin vuosipalkasta ei säästetä edes mainitsemiasi summia.

Pekka Iiskonmaki

Lev Tolstoi ennusti aikoinaan, että vielä tulee päivä, kun Venäjän Tsaari näkee valtionsa rajat Kremlin tornista.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 10.3.2016 21:15. Niin minäkin luulen. Tällöin tsaarilla ei enää ole merkitystä. Atomiasetta hän ei uskalla käyttää, koska se olisi Kremlissä kaiken tuho.

Kun Venäjän federaatio luhistuu, silloin tuo Tolstoin ennuste käsittääkseni toteutuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tyyliin Rooman keisarikunta ja Vatikaanivaltio.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #7

Juha Kuikka 10.3.2016 21:24. Kyllähän Rooman keisarikuntakin luhistui. Lähinnä ajattelin tsaaridynastiaa, joka yli 370 vuotta hallitsi Venäjää ja Neuvostoliiton sortumista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Tuota juuri tarkoitin. Rooman keisarikunnasta on jäljellä Vatikaanivaltio ja Venäjän keisarikunnasta ehkä tulee jäämään jäljelle Kreml reliktisenä muistona.

Plus laaja maantieteellinen alue, jossa puhutaan slaavilaisia kieliä (vrt. latinalaisten kielien alue.)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #9

Juha Kuikka 10.3.2016 21:39. Tuossa videossa, johon viittaan, on myös kartta, jossa kerrotaan käsitykseni siitä, millaiseksi federaatio hajoaa.

En usko, että "imperiumiin" jää laajoja alueita. Ne tahtovat itsenäistyä ja niillä on federaation luhistuessa siihen mahdollisuus.

Putinin ja FSB:n hallitessa tätä mahdollisuutta ei ole, joten Venäjän federaation perustuslaki jää kirjaimeksi nykyäänkin.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Suomessakin vanha kansa on kertonut ennustuksista, missä Venäjästä aikojan lopussa tulisi niin pieni, että keisari pystyisi näkemään koko valtakuntansa saunan räppänästä. Loimaan seudulla ennustus on laitettu kuuluisan noita Prättäkitin suuhun. Pohjanmaan Maalahdella tarinoitiin ennen muinoin äijästä, joka katosi metsään viikoksi. Palattuaan ihmisten ilmoille hän osasi ennustaa tulevia, mm. että pitäjän nykyinen, järjestyksessä kolmas kirkko, rakennettaisiin uudelle paikalle. Ja että Venäjä saastuttaisi koko Suomen, mutta silloin siitä tulisi vaivainen ruhtinaskunta, jollainen se alun alkaen oli ollut. (Finlands svenska folkdiktning II:3:2, Mytiska sägner, 1931)

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Mikael Schulman 12.3.2016 10:13. Olen kuullut useampia ennustuksia. Enemmän laitan kuitenkin painoa nykypäivän tilanteelle ja sille, miten se kehittyy. Federaation eliitin kannalta näyttää huonolta. Kansalaisten kannalta hyvältä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

#20
Kyllä Venäjän johto tietää missä mennään, mutta suuret kavallukset tulisivat ilmi, jos valta vaihtuisi.

Pietarin ruoka-apu aikanaan pantiin mustille markkinoille Putinin johdolla ja Putinin teami kääri rahat itselleen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #21

Pekka Iiskonmaki 12.3.2016 11:01. Varmasti Venäjän johto tietää menon. Onhan se itse siinä osallisena. Putiniteki temppujaan jo Pietarissa. Se on Venäjällä maan tapa, josta on näköjään vaikea päästä irti. Jos irti edes halutaan päästä.

Kuten VTT Susiluoto sanoo, aloitetaan torvet soiden ja sitten katoavat rahat ja projekti pitää lopettaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Muistan kerran Neuvostoliitossa, kun eräs vanha mies totesi minulle: ''Kukaan ei rakasta Venäjän kansaa''Никто не любит русский народ.''

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #23

Pekka Iiskonmaki 12.3.2016 14:14. Niinpä. Sylkykuppi aina näköjään tarvitaan. Valitettavasti niin on myös muissa maissa, kuten Suomessa. Vrt. esimerkiksi ns. pankkikriisi.

Onneksi tämä ei-rakastaminen on saanut lännessä toisen muodon kuin NL:ssa tai Venäjällä. Se näyttää humaanimmalta, mutta onko tilanne tosiaan se? Venäjällä toisinajattelijat (johtajat ja vaaralliset yksilöt) tapetaan. Stalin tapatti vainoharhaisuudessaan kymmeniä miljoonia omia kansalaisiaan. Kamalaa meininkiä, jossa väkivaltapolitiikka jyllää.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #24

#24
Venäjän intelligentsia tuhottiin. Se on suurin syy, miksi Venäjä ei koskaan nouse suurvallaksi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #25

Pekka Iiskonmaki 12.3.2016 16:38. Ikävä kyllä, näin tehtiin. Venäjä ei muutenkaan enää voi nousta suurvallaksi, koska sen talous on Hollannin luokkaa, taitaa nyt olla alle sen. Maassa on eri sivilisaatioita päällekkäin ja limittäin. Osa avaruusajassa, osa lähes luotaistaloudessa. Eikä vähin syy ole Putin itse. Hän on vakooja, ei valtiomies, Jos muissakaan maissa ei juuri valtiomiehiä tapaa, niin silti.

Kun intelligentsija tuhottiin, ketkä jäivät jäljelle? Rosmot ja ryöstäjät, toisten tappajat, ellei heitä ehditty tappaa. Joten Putin on "hyvä" KGB:n kasvatti päämieheksi. Hän tuhoaa federaation.

Toisaalta se on sääli, sillä USA:lla pitäisi olla vastavoima. Tosin on Kiina, joka polkee ihmisoikeuksia ja menee taloudellisesti eteenpäin. Mutta Kiina on - varmaankin tarkoituksellisesti - ollut hyvin hiljaa, eikä ole ottanut sellaista uhittelijan roolia kuin Venäjä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

#26
Venäjä on Kiinan maareservi tulevaisuudessa. Jo 20-30 -vuotta sitten siitä puhuttiin Hong Kongissa yleisesti.

Tuskin ajatukset ovat muuttuneet noista ajoista. Kiina on investoinut melkoisesti esim. Ukrainan maatalouteen.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #27

Pekka Iiskonmaki 12.3.2016 17:56. Tässäkin asiassa olemme samaa mieltä. Erityisesti Kiina haluaa saada - ja ottaa - takaisin Mantshurian, jonka Venäjä 1860 kaksi viikkoa opiumsodan rauhansopimuksen jälkeen vaati ja sai itselleen. Kiinalaisilla on hyvä muisti, mutta heillä on myöskin oma aikaperspektiivi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #28

#28
Hyvin muistaa Kiina edelleen venäläisten petoksen vuonna 1949 Korean sodan aikana. Kiinalla on aasialaista malttia odottaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #29

Pekka Iiskonmaki 12.3.2016 18:33. Kiina osaa odottaa sopivaa aikaa ja muistaa kärsineensä vääryydet.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Karjalan palauttaja Veikko Saksi, Itä-Karjalan valtaaja Jussi Niinistö ja venäläisten uudelleenasuttaja Veikko Savolainen haluavat lyödä päänsä Karjalan mäntyyn.

Hyvä on, mutta säästäkää muut suomalaiset uusilta menetyksiltä. Itärajaa ei voi siirtää Loviisa-Vaasa linjalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän mainitsemasi raja Venäjälle sopisi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Juha Kuikka 10.3.2016 22:51. Tässä kuvitellaan, että maailma jatkaa ikuisesti entiseen malliin, siksi toveri pelkää rajan siirtyvän. Kyllä raja siirtyy, mutta täysin uudelta pohjalta - itään päin. Näin korjataan se erittäin paha virhe, minkä Stalin ja Co tekivät yrittäessään valloittaa Suomea.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Rauno Lintunen 10.3.2016 22:46. Niinkö todella arvelet, että edessä on Karjalan mänty? Ja kovia menetyksiä povaat suomalaisille.

Sen jälkeen, kun Neuvostoliitto luhistui, mikään ei ole ollut mahdotonta, ei myöskään aluekysymysten uudelleen järjestely. Kun Venäjän federaatio luhistuu, tulee tämä kysymys Suomen hallitukselle ja presidentille eteen. Ehkä siihen suhtaudutaan toisin kuin Koiviston aikana, jolloin sinun ajattelusi olisi voittaja.

Mitä siinä menetettiin? Kun Koivisto ei neuvotteluihin ryhtynyt, vaan katsoi sinun laillasi, että Suomen ei pidä lähteä Karjalan kysymystä ratkomaan, Suomi menetti todella paljon.

Olen käsitellyt tätä asiaa jokseenkin seikkaperäisesti Win-win -ajatteluun liittyvässä kirjassani (myös Win-Win Thinking -nimellä kulkeva englanninkielinen painos). Joten en toista paljon itseäni ja esittämiäni perusteluja.

Totean, että Suomelle syntyy kaksi talousveturia, toinen Petsamoon, toinen Karjalaan. Erityisesti tänä aikana, jolloin kivien ja kantojen alta etsitään kilpailukykyä parantavia asioita, tämä on suuri etu. Millä muulla keinolla Suomi saisi peräti kaksi talousveturia? Olisiko se paha juttu?

Entä olisiko se paha juttu, kun Suomi saa 45 000 km2 omaa aluettaan takaisin? Alue on nyt pääosin huonossa kunnossa, mutta suomalaiset osaavat jälleenrakentamisen.

Joten siinä on sinulle ja Sipilälle miettimistä aika lailla.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Veikko Saksi. Ymmärrän hyvin, että kauna ja tunteet ovat tosiasioita. Mutta mitkä ovat ne tosiasiat, joiden perusteella uskot Venäjän romahtavan?

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #15

Rauno Lintunen 11.3.2016 00:17. Älä sotke asioita. Kaunalla ja tunteilla ei ole tässä mitään tekemistä. Yrität vanhanaikaista, jonka mukaan kaikki Karjalan palautuspuheet ovat kaunan aiheuttamia. Voin kertoa, ettei minulla ole latiakaan saatavaa Karjalasta.

Silti en hyväksy sinun hyväksymääsi linjaa eli antaa vääryyden vallata maailman. Et ilmeisesti tunne venäläisiä lainkaan?

Jospa luet tekstin, niin siinä on sangen useita kohtia, jotka viittaavat siihen, että Venäjän federaatio luhistuu eli romahtaa. Aivan kuten Neuvostoliittokin teki reilut 25 vuotta sitten. En ryhdy toistamaan samoja asioita.

Pekka Iiskonmaki

''Silti en hyväksy sinun hyväksymääsi linjaa eli antaa vääryyden vallata maailman. Et ilmeisesti tunne venäläisiä lainkaan?''

Rauno Lintunen ei osaa venäjää, mutta esiintyy Venäjän asiantuntijina.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 11.3.2016 17:08. Entä sitten? Rauno Lintunen voi olla hyväkin Venäjän asiantuntija, en tunne häntä, joten en osaa tarkemmin sanoa.

Mutta väkivallan hyväksyminen on huonoa politiikkaa. Ja väkivallan alle vain hiljaa alistuminen on myös huonoa politiikkaa. Erityisesti ns .sotasyyllisyysasia pitää heti korjata, samoin ns. asekätkijöiden asia. Siitä sitten lähtee ajattelu vähän nykyistä leveämmälle uralle. Ei olla ikuisessa Venäjä-pelossa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Veikko, esität aiheellisen kysymyksen. Kirjoituksesi lopussa olevasta Venäjän vallankumouksen verettömyydestä olen kanssasi eri mieltä. Tsaariperhehän murhattiin vallankumouksen seurauksena. Lisäksi vallankumous oli osa laajempaa viitekehystä eli Venäjän sisällissotaa, joka käytiin vv. 1917-1922. Sisällissota päättyi tunnettuun lopputulokseen eli bolsevikkien voittoon. Hintalappuna tuolla voitolla oli 9 miljoonaa kuollutta sisällissodan taisteluiden suoranaisena seurauksena sekä sen lisäksi vielä päälle sisällissodan synnyttämän nälänhädän seurauksena miljoonia kuolleita venäläisiä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jukka Kuhanen 12.3.2016 19:28. Jukka, jos otetaan laajempi perspektiivi käyttöön, olet aivan oikeassa. Murhattuja oli kaikkiaan enemmänkin.

Mutta itse boshevikien vallankumous oli veretön, eikä siinä ammuttu edes laukauksia (muistaakseni joku laiva ampui lähtölaukauksen). Leniniä tämä harmitti, sillä hän halusi kovasti verisen vallankumouksen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Veikko, tuo meni toki näin ja muistona makaa Pietarin keskustassa panssarilaiva Potemkinin näköiskopio. Tuo kuvastaa sitä kaksinaismoraalia, joka liittyy kommunismiin. Lenin sai toteuttaa verenhimoaan kyllä sisällissodassa mielinmäärin - kunhan vallankumous vaan oli veretön.

Tämä sama saattaa toteutua yhtälailla lähitulevaisuuden Venäjälläkin.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #33

Jukka Kuhanen 12.3.2016 20:38. Mitä Venäjällä tapahtuu lähitulevaisuudessa? Minusta näyttää siltä, että väkivalta lisääntyy. Se lisääntyy maan sisällä, mutta uhittelu ja uhkailu myös ulospäin lisääntyy.

Putin on ajanut itsensä nurkkaan, josta hän voi päästä pois vain väkivaltaa lisäämällä - lyhyen aikaa. Mitä enemmän väkivaltaa lisätään, sitä lyhyemmäksi tulee Venäjän federaation lento.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #34

Meillä näyttää Veikko olevan koko lailla samanlainen tilannekuva keskenämme Venäjän tulevaisuudesta. Väkivalta on keskeinen nimittäjä, jolla Kreml pyrkii pitämään valtakuntaa koossa. Aluksi tuo on ulkopoliittisen voiman käyttöä sisäpoliittisiin tarkoituksiin. Mutta tuosta aiheutuva järjetön lasku yhdistettynä öljyn maailmanmarkkinahinnan edelleen alhaisena jatkuvaan hintatasoon johtaa lopulta siihen, että kansa nousee kapinaan. Tähän Kreml puolestaan vastaa entistä järjettömämmällä väkivallalla.

Kun vaan ajatteleekin sitä, että Venäjä olisi käyttänyt etsikkoaikansa vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen vuosina ja valinnut tien, jossa se olisi lähtenyt monipuolistamaan elinkeinorakennettaan ja nostanut teollisuutensa jalostusastetta ja tehnyt maan talouselämästä vähemmän energiatoimialasta riippuvan. Nyt se muistuttaa monilta osin kehitysmaita, jotka myyvät raaka-aineita maailmanmarkkinoille. Tuo muutos olisi samalla integroinut Venäjän voimakkaammin osaksi kansainvälistä yhteisöä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #35

Jukka Kuhanen 12.3.2016 21:01. Niinhän se on, jokainen sana totta. Venäjä "valitsi vaarattoman" vakoojan johtajakseen. Tulokset näkyvät tässä.

Sekä Medvedev että Putin ovat tuoneet esille diversifioinnin tärkeyttä, mutta eivät ole tehneet mitään asian hyväksi. Putinilla on nyt niin paljon valtaa, että hän voisi tehdä. Ilmeisesti halu ja osaaminen puuttuvat?

No, maailman kannalta on hyvä, että federaatio luhistuu. Loppuu se yksi uhkailija ja varpaillaan olemista vaativa tekijä.

Toimituksen poiminnat