Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Miksi ihmiset kannattavat voimapolitiikkaa?

  • Video voimapolitiikasta ja win-win -politiikasta, ks. http://prokarelia.net
    Video voimapolitiikasta ja win-win -politiikasta, ks. http://prokarelia.net

 

Win-win -politiikka ja voimapolitiikka ovat ajattelu- ja toimintatapoja, jotka ovat saman janan ääripäissä, ne ovat täydellisen erilaisia ajattelutapoja.

 
Miksi win-win -ajattelua tuodaan jatkuvasti esille? Eikö riittäisi, että se mainitaan kerran ja sitten ollaan hiljaa?
 
Ihmisten kyky ajatella ja toimia on hyvin rajoittunutta. Voimapolitiikkaa on harjoitettu satoja vuosia, ilmeisesti tuhansia vuosia. Se on siten iskostunut ihmisten alitajuntaan. Kun jokin asia iskostuu ihmisiin, ei siitä pääse eroon, vaan sellaisen ajattelun mukaisesti toimitaan.
 
Erityisesti valtioiden poliittisten päättäjien olisi hyvä miettiä, mitä kaikkea positiivista win-win -ajattelu tuo, kun vastapooliksi otetaan voimapolitiikkaa, joka aina perustuu väkivaltaan ja/tai sillä uhkaamiseen.
 
Mutta ei win-win -ajattelu rajoitu vain poliittisiin päättäjiin. Jokaisen yritysjohtajan, jokaisen vastuullisessa asemassa olevan ihmisten pitäisi ajatella, millä tavoin hän parhaiten saavuttaisi toisten ihmisten luottamuksen ja parhaat tulokset.
 
Lyhyellä tähtäyksellä voimapolitiikka voi näyttää tuottavan tuloksia. Ihmisten pelko on erittäin suuri ja he noudattavat voimapolitiikkaa harjoittavan johtajan käskyjä - pelon vuoksi.
 
Mutta heti, kun asiaa tarkastellaan pitemmällä tähtäyksellä, tilanne muuttuu. Stalinin vahva kausi loppui 1953 hänen kuolemaansa. Sitä ennen hän oli aiheuttanut hirvittävän määrän uhreja.

Pelkästään Neuvostoliitossa uhreja arvioidaan olevan 30 miljoonaa omaa kansalaista. Pelkästään Ukrainassa Stalinin aikana murhattiin tai jätettiin kuolemaan noin 7 miljoonaa ihmistä. Näiden tapettujen omien kansalaisten lisäksi tulevat sotien johdosta kuolleet.
 
Tai Hitlerin toiminta. Hän pääsi valtaan 1933, mutta mahdollisesti kuoli oman käden kautta vuonna 1945 bunkkerissaan. Sitä ennen hän ennätti aiheuttaa suunnatonta tuskaa ja miljoonia uhreja Euroopassa ja laajemminkin.
 
Tai mietitään Maon toimintaa. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon hän tapatti omia kansalaisiaan. Eräät luvut kertovat 60 miljoonasta omasta kansalaisesta.
 
Näiden lisäksi on ollut muita murhanhimoisia vallanpitäjiä, jotka ovat tapattaneet miljoonittain omia kansalaisiaan.
 
Kuinka korkeaksi nousevat uhrimäärät Yhdysvaltain II maailmansodan aikaisissa Saksaan kohdistetuissa murhapommituksissa tai Tokion pommituksissa tai atomipommien pudottamisessa kahteen japanilaiseen kaupunkiin? Tai vastaavasti japanilaisten raiskaamat ja murhaamat kiinalaiset naiset ja tytöt.
 
Tai jos esimerkiksi otetaan läntinen ja venäläinen kolonialismi, jotka yhteensä murhasivat kymmeniä miljoonia ihmisiä. Miksi? Vain vallan ja rahan vuoksi. Ehkä takana on myös ollut oma vainoharhaisuus ja kuvitelma omasta ylivertaisuudesta. Nämä kaikki ovat kuitenkin vain omia kuvitelmia ja luuloja.
 
Näitä lukuja voitaisiin luetella loputtomiin, aina ihmiskunnan alkuhistoriaan asti. Ihminen on ihmiselle susi. Miksi näin?
 
Siksi, että erityisesti vallanpitäjät ovat sitoutuneet voimapolitiikkaan. He eivät tunne win-win -politiikkaa muutoin kuin joissakin juhlapuheissa, joissa puheita ei ole tarkoitettukaan pidettäviksi, vaan luomaan jotain kuvitelmaa.
 
Olemmeko me ihmiset todella niin typeriä, että annamme voimapolitiikan hallita itseämme, emmekä tee mitään asian eteen? Eivät näytä venäläisetkään tekevän nyt mitään, vaikka maata viedään vauhdilla diktatuuriin, neuvostomoodiin ja etupiiripolitiikkaan. Kuvitellaan vain, että on hienoa olla vaikka pylly paljaana suurvallan jäsenenä.
 
Voiko tavallinen ihminen sitten tehdä jotain? Eikö hän ole heikko ja voimaton väkivallan ja kaiken jyräävän hallinnon edessä?
 
Yksikään hallinto ei ole olemassa, ellei sillä ole tukijoita ja kannattajia. Usein nämä ovat suhteellisen pieni eliittijoukko, joka itse hyötyy toisten kustannuksella siitä, että valitaan uhrit ja annetaan heidän kärsiä. Itse eletään yltäkylläisyydessä.

Näin tehtiin Suomessa esim. ns. pankkikriisin kohdalla 1990-luvun vaihteessa. Vaikka Suomi ei ole räikein esimerkki, sielläkin löytyy tätä väkivaltapolitiikkaa.
 
Kun kansa yksimielisesti päättää, että rikollinen hallinto, voimapolitiikka ja eliitin kohtuuttomat edut saavat riittää, syntyy muutos. Se tie ei koskaan ole helppo, koska pirulle on jo annettu pikkusormen lisäksi koko käsi ja melkein koko ruumis.

Mitä "uskollisemmin" voimapolitiikan harjoittajaa hyvitellään, sitä vahvemmaksi hän tulee. Tämä on selvästi nähtävissä esim. Putinin Venäjällä.
 
Toinen vaihtoehto on momentum eli suotuisan hetken syntyminen, jolloin suuretkin asiat tapahtuvat tavanomaista helpommin. Mutta momentum ei synny sattumalta, vaan joidenkin ihmisten on määrätietoisesti ponnisteltava sen synnyttämiseksi. Mutta kun momentum syntyy, tapahtuu muutos.
 
Läntinen kolonisaatio loppui pääosin II maailmansodan jälkeen. Venäjän kolonisaatio hajosi osittain, mutta sitä on vielä paljon jäljellä. Momentum voi tarkoittaa Venäjän federaation luhistumista, jolloin Kremlin ikeessä olevat valtiot vapautuvat.

Momentumia on osattava käyttää hyväksi, eikä sitä pidä jättää puolitiehen, kuten Neuvostoliiton luhistuessa tehtiin. Esimerkiksi KGB jätettiin täysin voimaan, vain sen nimi muutettiin FSB:ksi.
 
Kun voimapolitiikka lopetetaan suuren muutoksen vuoksi, on tärkeää omaksua win-win -politiikka sen tilalle. Eikö win-win ole paljon parempaa politiikkaa kuin voimapolitiikka?

Win-win:ssä ei ole ylärajaa, kuinka hyvät tulokset sillä voidaan yhteistyöllä saavuttaa, eikä se ole koskaan jonkun ryhmän valitsemista uhriksi.
 
Todellista luottamusta ja uhri-kysymystä kannattaa aina miettiä, niin koti- kuin ulkomaistenkin päättäjien. Miksi kerta toisensa jälkeen valitsemme uhrin, jolla maksatamme omat typeryytemme? Miksi tähän suostutaan - kerta toisensa jälkeen?
 
Win-win on voittajan valinta! Tästä kertoo kirja Win-win -ajatteluun liittyvä kirja, jota on saatavana Karelian Magazinen shopista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Veikko Saksi,

ei voimapolitiikan vastustamattomuus usein johdu ihmisten typeryydestä, vaan enemmän tiedon, taidon ja mahdollisuuksien puutteesta, kulttuurin musertavasta painosta.

Tein joitakin vuosia raskasta ja kiintoisaa organisaatiokehitystyötä muutamissa entisen Neuvostoliiton maissa. Korostin ja yritin kannustaa osanottajia organisaatioidensa analysointiin ja peilaamiseen mm. hyvin toimivaan malliorganisaatioon. Yritimme kehittää avoimuutta ja palautteen käyttöä ym läntisissä maissa hyväksi havaittua. Kerran yksi aktiivisimmista osallistujista julkisesti arvioi minun tekevän turhaa työtä, koska sikäläisessä kulttuurissa vain voima ratkaisee, voimaa saa suhteilla ja lahjonnalla, avoimuus on heikkoutta, eikä ainakaan kukaan esimies voi hyväksyä palautetta.

Kiitin rohkeasta puheenvuorosta ja ihmettelin, mitä siitä puhujalle seuraisi. Ei hän mitään hyvää ainakaan odottanut. Myöhemmässä pitkässä keskustelussamme hän arvioi, ettei työni aivan turhaa ollut, vaan jäisi se itämään ihmisissä ja saattaisi kasvaa jopa pieniksi toimiksi joissain pikku asioissa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

taisto vanhapelto 12.11.2015 09:00. Kiitos kirjoituksestasi. Olet aivan oikeassa, mutta silti meidän kannattaa aina pitää win-win -vaihtoehto esillä ja ajaa sitä ponnekkaasti. Ei sinun työsi turhaa ollut, koska kyllä aina jotain jäi ihmisten mieleen esityksestäsi.

Niinhän minullekin on sanottu, että teen turhaa työtä. En siihen usko. Kun pelkästään katsotaan niitä voimapolitiikan todella pahoja tekoja vuosisatojen vaihteessa, ihmettelen yhä enemmän niitä ihmisiä, jotka tätä politiikkaa kannattavat tai toimillaan jotenkin tukevat.

Jos tähän saakka on toimittu siten, että vain voima ratkaisee ja avoimuus on heikkoutta, on näytettävä toinen tilanne. Ja kyllähän huonokin demokratia diktatuurin voittaa, kun asiaa ei katsota vain muutaman eliittikansalaisen näkökulmasta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Allelinkitettyjen blogien kirjoittajisto ilmoittaa täysin voivansa allekirjoittaa blogisti Saksin ylläjulkaistun blogikirjoituksen.

12.11.2015
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Veikko Savolainen 12.11.2015 11:01. Kyllähän me vielä voitamme ajatuksinemme. Kunhan ihmiset tappavat riittävästi toisiaan, he alkavat huomata, että se on väärä meininki. Jos eivät tapa, niin taistelevat toisiaan vastaan.

Win-win voittaa ja se edellyttää rohkeutta, siksi kutsun sitä voittajan valinnaksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mielestäni voimapolitiikan sovittaminen Suomen toimintaan on kuin pukisi huosuja paitana lopputuloksena täysin päätöntä. Yhteisöllinen ja vierasvarainen luottamusyhteiskuntamme on siksi ollutkin muiden valtio6den voimapolitiikan näyttämönä (mm ruotsille, englannille, venäjälle ja saksalle). Vaikka maa onkin enemmänkin rauhaarakastava, se on hyvin altis ja haavoittuva kateudelle, manipuloinnille, propagandalle että luottamuspulalle. Pisteenä iin päälle hajoita ja hallitse sekä pelottelutaktiikka saakansan täällä levottomaksi, pelokkaiksi ja toistensa kurkkuihin kiinni. Vakaana maa kuitenkin toimii idän ja lännen välisen tasapainon vaa'an jalkana, mutta pystyy toimimaan näin vain itsenäisesti ja puolueettomana. Vastaavan lainen voimapoliittinen tyhjiö on ollut nähtävissä Itämrensuomalaisten lisäksi myös Saamelaisilla, ja Balteilla. Kuitenkin voimapolitiikan sovittamisesta Suomeen on ollut enemmän haittaa ja haittavaikutuksia kuin että se kykenisi yhdistämään kansaa. Onneksi sotien jälkeen todettiikin että Ambomaa ja Suur-Suomi olivat todellisia aivopieruja joista seurasi vain huono omatunto.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Daniel Malinen 12.11.2015 12:47. Kuten sanoin, Suomi ei voimapolitiikan esimerkkinä ole paras mahdollinen, koska meillä on paljon voimakkaampia esimerkkejä heti idässä. Suomeen on viime vuosisatana hyökätty vain Neuvostoliitosta.

NL, Saksa, Japani, USA ..., siinä on muutamia hyvin selviä voimapolitiikan maita.

Mutta valitettavasti asia ei ole niin yksioikoinen. Jos tutkit vähänkin esimerkiksi ns. pankkikriisiä, havaitset nopeasti, että siinä on tietty yhteiskunnan osa päätetty maksajiksi ja tietty osa hyötyjiksi. Kyllä se on hyvin selvää voimapolitiikkaa, mitä Suomessa on harjoitettu.

Ei kansaa yhdistetä voimapolitiikalla, se on aivan totta. Mutta se ei oikeuta meitä sulkemaan silmiämme todellisuudelta.

Päättäjien pitäisi nähdä hyvin selvästi tilanne, jotta se voitaisiin korjata ja kansalaiset yhdistää. Epärehellisyys ei sitä tee.

Eero Mattila

Hieno kirjoitus... Voimapolitiikka perustuu pelkoon. Win win perustuu luottamukseen.
- Tämän päivän Suomea hallitaan pelolla, ilmiannoilla ym. samankaltaisella virkamiesten mielivaltaisuudella kuin Stalinin tai Hitlerin vankileirejä.
- Vankileireille oli tyypillistä, että vangit pääasiassa hoitivat likaisen työn kunhan saivat "olla itse turvassa". Siinä menee sivussa moraali ja muutkin kauniimmat elämänarvot, tärkeintä on vain itse pärjätä pudotuspelissä. Ja kuten vankileireillä nyky-yhteiskunnassakin isketään ensimmäisinä niihin joilla olisi johtamiskykyä ja moraalia. Heistä tehdään esimerkkejä kuten entisestä Uudenmaan TE-keskuksen johtajasta. Koska johtaja ei suostunut toimeenpanemaan laitonta takaisinperintää - hän sai potkut ja menetti jopa sotilasarvonsa. Viimeinen suoraselkäinen virkamies, jonka minä tiedän.
- Nykyajassa on jo aika vaikea ymmärtää miten tämä samainen Suomen kansa on joskus ollut niin vireä yhdistysten ja osuuskuntien maa. Nyt nämä samaiset osuuskunnat yrittävät kieltää jäsenistöltä päätöksenteon. Osuuskauppa jakaa alennuskortteja isännistölle vaikka se on selkeästi osuuskuntalain "tasa-arvopykälän" vastaista. Isännistössä istuvat poliitikot ottavat mieluusti laittomat alennuskortit vastaan puoluekannasta riippumatta. Tietääkseni kukaan ei ole kieltäytynyt. Uskoisin, että vielä 30 vuotta sitten ihmisten moraali oli keskimäärin niin paljon korkeammalla, että jotain jäsenryhmää suosiva alennuskortti ei olisi tullut kysymykseenkään.
- Nyt siis etsitään etuja itselle eikä kansalle tai kansanryhmälle... tämä rapauttaa koko kansakunnan moraalin ja veronmaksukyvyn. Virkamiehet vaativat veronkorotuksia, koska haluavat jokavuosi lisää palkkaa itselleen. En yhtään ihmettele, että puolta koululaisista ei enää koulunkäynti kiinnosta - se on tavallaan terve merkki. Lapsetkin reagoivat - vaikkakin vahingoittavat siinä itseään. Mutta ei sekään estä konsultteja suunnittelemasta lisää ja luomasta lisää sääntöjä - miten pitäisi asua ja missä pitäisi elää..
- Niin sitä luottamusta, sitä ei enää ole.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Eero Mattila 12.11.2015 16:02. Hyvin selvästi kirjoitettu! Kiitokset. Minä kanssa olen ymmärtänyt siten, että suomalaisten moraali on todella paljon heikentynyt. Tai ehkä paremminkin, sitä on tarkoituksellisesti heikennetty.

Kun Kjeld Möllerin kanssa keskustelin (Karjalan Kuvalehti 04/2015, julkaistaan 03.12.2015) ns. pankkikriisistä, siinä erittäin selvästi tuli esille tuo luottamus- ja moraalikysymys. Surkea juttu.

Toimituksen poiminnat