Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Uusi venäläinen Nord Stream 2 -kaasuputki


Suomalaispoliitikot nukkuvat taas?

Iltalehti kertoi 20.09.2015, että uusi suurputki on tulossa Suomen talousvesille. Asia ei juuri näytä kiinnostavan suomalaispoliitikoita tai mediaa.

Ulkoministeri Timo Soini on ollut toistaiseksi hyvin hiljaa Nord Stream 2:sta, aivan samoin kuin puolustusministeri Jussi Niinistö, presidentti Sauli Niinistö ja koko oppositio, vaikka elinkeinoministeriö sai hakemuksen jo viikko sitten. Ehkä jotkut näistä tahoista heräävät, kunhan asialle ei enää voida mitään.

Suomen hallituksen päätöksiä Nord Stream odottaa todella nopeasti. Iltalehden mukaan päätökset pitäisi tulla jo marras-joulukuussa 2015!

Presidentti Tarja Halonen linjasi Hampurissa vuonna 2008, että Nord Streamin ensimmäinen putki olisi Suomelle vain ympäristökysymys. Hän, kuten silloinen pääministeri Matti Vanhanen ilmoittivat jo etukäteen, että Suomi tulee hyväksymään putken rakentamisen, ja tulee käsittelemään sitä vain ympäristönäkökohtien perusteella.

Kaasuputki on ensisijaisesti turvallisuuskysymys

Kaasuputki on ympäristökysymys, mutta se on samalla keskeisesti Suomen turvallisuuskysymys. Se on lisäksi riippuvuus-kysymys, kuka pettää ketä -kysymys, permafrostin sulamiskysymys, venäläisen kaasun riittämiskysymys ja paljon muuta.

Putki on Suomelle turvallisuuskysymys, sillä presidentti Vladimir Putin päättää, mitä kaasuputkelle tehdään. Putin tulee jälleen määräämään, että sen sotajoukkojen yhtenä keskeisenä tehtävänä on kaasuputken "suojelu".

Kun tämä "suojelu" tapahtuu 10-15 minuutin päässä Suomen rannikolta, ei ole ihme, jos ihmiset tuntevat itsensä epävarmoiksi. Kaiken lisäksi Putinin ystävät ovat ostaneet kiinteistöjä pitkin Itämeren rannikkoa (ja Turun saaristoa sekä itärajan tuntumasta). Eiköhän Suomen puolustusministeriönkin alkaisi syytä olla huolestunut?

Talouspakotteet ja yhtenäisyys unohdetaan

Kaikki lännen Venäjälle asettamat pakotteet näköjään unohdetaan täysin. Onhan se tärkeää, että Venäjä saa kaasutuloja ja Eurooppa kaasua. Kaasutuloilla Venäjä ylläpitää hyökkäysarmeijaansa, selviää paremmin talouspakotteista ja jatkaa Euroopan ja koko maailman pitämistä jännityksessä.

Venäjän kaoottisesti johdettu (WikiLeaks) Gazprom on kaasuputken enemmistöosakas. Sen energiakumppanit Shell, Eon ja OMV ovat vähemmistöosakkaita. Joten ne maksavat putken investoinnit, mutta Gazprom (Putin) määrää, kulkeeko putkissa kaasua vai ei. Kaasu on Venäjän.

Lahjoittaako Suomi taas putkiluvan?

Tilanne on erikoinen. Suomi antanee jälleen, kuten Nord Stream 1:n kohdalla, ilmaiseksi Nord Streamin hakeman luvan. Suomi ei todennäköisesti vaadi itselleen edullista kaasua tai ota neuvottelukohteeksi sitä, että esim. Karjalassa kaasuputki nyt alittaa Suomen vuokraaman Saimaan kanavan, vaikka vuokra-alue ulottuu maailman keskipisteeseen asti ja ilmassa kuinka korkealle tahansa.

Nord Stream 2 mahdollisesti siten Suomessa herättävää päättäjät vasta sitten, kun on liian myöhäistä tehdä mitään.

Ukrainan pääministerin Arseni Jatsenjukin arvostelun ymmärtää hyvin, kun hän sanoo putkea antiukrainalaiseksi ja antieurooppalaiseksi. Tavoitteena on korvata ukrainalainen kaasuputki kokonaisuudessaan ja siirtää kaasun kuljetus Venäjältä Eurooppaan täysin Gazpromin (Putinin) määräysvaltaan.

Nord Stream 2 ei ole win-win -toimintaa

Venäjän kaasuputkipäätös on hyvin kaukana win-win -toiminnasta, se näyttää puhtaasti väkivaltapoliittiselta toimelta, jonka tarkoituksena on lisätä Euroopan hajaannusta. Kaiken lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on selvästi asettunut Nord Stream 2:n takuunaiseksi.

Se on kokonaan unohdettu, että mahdollinen toinen kaasuputki edelleen lisää Euroopan riippuvuutta Venäjän epävarmasta energiasta, vaikka Euroopan tulisi kaikin keinoin lisätä omavaraisuuttaan.

Venäjä ei ole avannut uusia energialähteitä yli vuosikymmeneen. Kaiken lisäksi Venäjän permafrost eli ikijää ja -routa sulavat kovaa vauhtia, mikä tulee johtamaan mutaskenaarion toteutumiseen eli Karjalan Kuvalehti, maaliskuu 01/2015, alkaen sivulta 14.

Uusi putki lisää korruptiota

Uusi Nord Stream 2 on Venäjälle nykyisenä talouspakotteiden aikana erittäin tärkeä. Putkella se entisestään heikentää Euroopan turvallisuutta ja lisää riippuvuutta. Taloudellisesti vaikeina aikoina uusi putki on hyvä keino näiden lisäämiseksi.

Samalla ruokitaan Venäjän korruptiota ja kansallisvarallisuuden ryöstämistä. Jälkimmäiseen voivat syyllistyä vain valtion korkeimmat viranhaltijat. Ei turhaan puhuta, että Putinin hankkima "varallisuus" on noin 200 mrd. dollaria.

Suomessa on mahdollista nostaa kansanliike vastustamaan uutta kaasuputkea. Jo ensimmäisessä on riittävästi pelotetta. Sen Suomi antoi lahjaksi maailman suurimmalle ja valloitushaluisimmalle valtiolle. Jatkuuko Suomen lahjoitusmentaliteetti edelleen?

Mitä tapahtuu, kun federaatio luhistuu?

Nord Stream 2 -putken osalta ei lainkaan mietitä, mitä tapahtuu, kun Venäjän federaatio luhistuu ja siinä samalla Gazprom.

Tsaarien dynastia luhistui hallittuaan yli 370 vuotta. Neuvostoliitto luhistui paljon nopeammin. Putin on ajanut itsensä täysin nurkkaan väkivaltaisella toiminnallaan ja miehittämällä mm. Tsetsenian, osan Georgiaa, Krimin niemimaan ja osittain itäisen Ukrainan.

Suomen valtiojohdon ja Fortumin olisi syytä laatia pikaisesti skenaario, jossa tarkastellaan Venäjän federaation luhistumista ja sen seurauksia. Niitä tulee olemaan paljon. Tämä momentum voi olla edessä hyvinkin nopeasti. Sellainen skenaario laittaa Nord Stream 2:n uuteen valoon.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Karjalan palauttaja Veikko Saksi pelottelee taas kerran suomalaisia. Propagandarykäisy sisältää pitkän listan virheellisiä väittämiä.

Saksi kirjoittaa: "Putin on ajanut itsensä täysin nurkkaan väkivaltaisella toiminnallaan ja miehittämällä mm. n, osan Georgiaa, Krimin niemimaan ja osittain itäisen Ukrainan."

Tshetshenia kuuluu Venäjän federaatioon. Miten omaa maataan voi miehittää?

Georgia hyökkäsi Ossetiaan. Ossetia on itsenäinen valtio. Minkä osan Georgiaa Venäjä on miehittänyt?

Krimin niemimaa erosi Kiovan vallankaappauksen seurauksena Ukrainasta, parlamentti järjesti kansanäänestyksen, ja sen tulokseen perustuen haki liittymistä Venäjän federaatioon.

Venäjän armeija ei miehitä itäistä Ukrainaa edes osittain.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Rauno Lintunen 21.9.2015 12:26. En taida ryhtyä noita hyvin virheellisiä käsityksiäsi korjaamaan. Sinä olet asennoitunut siten, että esittämäni asiat olivat propagandarykäisy. Ei ollut. Kyllä se oli aito huoli.

Seurataan vähän aikaa, mitä tapahtuu. Sinä olet selvästi väkivallan kannattaja. Kovasti näytät tukevan Putinin väkivaltapolitiikkaa. Miksi? Saako sinuun itseesikin kohdistaa väkivaltaa yhtä estottomasti kuin Putin on tehnyt?

Entä oliko Karjalan, Petsamon ja koko 45 000 km2 pakkoluovutetun alueen vieminen mielestäsi jotenkin oikein?

Luulen, että aika moni sinun lailla Venäjän ei-legitiimejä etuja ajatteleva henkilö on muuttanut käsitystään, kun silmät ovat avautuneet. Ehkäpä ne sinullakin avautuvat, kun väkivaltatoiminta alkaa kohdistua sinuun itseesi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Ehkäpä ne sinullakin avautuvat, kun väkivaltatoiminta alkaa kohdistua sinuun itseesi."

Kyllä se väkivaltatoiminta on jo kohdistunut minuunkin. Suomalaisten avustamat saksalaiset natsit raahasivat äitini Leningradin alueelta Suomeen ja tappoivat joukon sukulaisiani.

Karjalan menettäminen oli seuraus kertomastani väkivallasta ja aseveljeydestä natsi-Saksan kanssa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #4

Rauno Lintunen 21.9.2015 13:01. Miksi äitisi oli Leningradin alueella? Mitä Leningradin venäläisten ja saksalaisten väliset asiat liittyvät Suomeen? Suomi ei piirittänyt tai tuhonnut Leningradia. Joten esimerkkisi ontuu pahasti.

Oletko koskaan lukenut Tarton rauhansopimusta vuodelta 1920? Et ilmeisesti, koska et anna sille mitään arvoa. Et myöskään havaitse, että NL oli luekemattomasti väkivaltaisempi kuin Suomi. Koska Suomi teki Saksan kanssa Molotov-Ribbentrop -sopimusta vastaavan paktin? Ei koskaan.

Karjalan ja koko pakkoluovutetun alueen menettäminen oli seurausta NL:n väkivaltapolitiikasta. Ei sillä ollut mitään tekemistä saksalaisten ja venäläisten ja Leningradin kanssa tai Suomen ja Saksan aseveljeydestä. Sinun tavallasi niistä on tehty keppihevosia, jotta Stalinin julmat toimet voitaisiin ohittaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #7

Veikko Saksi kysyy: "Mitä Leningradin venäläisten ja saksalaisten väliset asiat liittyvät Suomeen?"

Liittyvät hyvinkin paljon. Suomalaisupseerit olivat saksalaisnatsien kanssa jakamassa Saksan valloittamien alueiden neuvostokansalaisia "vuohiin ja lampaisiin".

Yksi jakajista oli Karjalan palauttajissa aktiivisesti toimiva nuori upseeri Heikki A. Reenpää.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #15

Rauno Lintunen 21.9.2015 13:32. Voisitkos osoittaa väitteesi todeksi joillakin dokumenteilla? Puhut kovasti pehmoisia.

Mutta vastaahan suoraan kysymykseen: Miksi kannatat väkivaltaa? Miksi pidät pakkosopimusta parempana ja oikeana verrattuna ei-väkivaltaiseen rauhansopimuiseen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäjän naapurikansojen vastaisen itäfasistipropagandan helppoheikit kuten Desanttidosentti&Rauno et consortes käyttävät noine järjettömine valhe"tietoineen" ihan laillisesti maassamme vallitsevaa sananvapautta, mistä siis kiitettäköön heistä huolimatta suuren isänmaallisen puolustussotamme 1939-44 veteraanien puolustamaa demokratiaamme. Hyvä on kuitenkin pitää mielessä, että pietarintrollit tai muut uudet moskovantiltut ja ottowillentorvet eivät eivät edelleenkään juuri anna arvoa totuudelle niinkään kuin uusstalinistiselle "pravdalle".

Kun itänaapurin menoa seuraa tarkemmalla silmällä, voidaan hyvinkin jo uumoilla nykyisen Kolmannen Derzhavan uhon viimeisiä aikoja ja nykyisen demokratian ja ihmiskoikeuksien alennuskauden tuhon alkua. Jos niin on käyvä, toivotaan että tuo prosessi on paitsi nopea, myös mahdollisimman rauhanomainen, niin että virallinenkin Venäjä järkiintyy ja hakee terveitä naapurisuhteita kansalaistensa hyväksi. Ei todella ole miellyttävää lukea uutisia esimerkiksi siitä, miten bunkkeriinsa linnoittautuneen Hitlerin lailla suuruusharhahuuruissaan vielä sinnittelevä Venäjän putinistijuntta sortaa suomensukuisiakin kansoja yhä härskimmin, ks. http://pkaka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203083-teras...

Tuskin itänaapurit kauaa jaksavat katsella esim. sotaseikkailujen vuoksi laihtuvien palkkapussien korvautumista tiiliskivillä, joita on hyvässä uskossakin vielä viiniäkin vaikeampaa muuttaa kalaksi ja lihaksi ja varsinkin Viola-juustoksi. Putinin hallinnon pragmaattinen takinkääntö tai sen syrjäytyminen voivat johtaa siihenkin, että myös Karjalan takaisinliittäminen Suomeen voi tulla agendalle hyvinkin paljon nopeammin kuin moni ymmärtää uskoakaan, vrt. Baltian uudelleenitsenäistyminen ja Berliinin muurin murtuminen.

Tuohon vääjäämättä toteutuvaan kehityskulkuun pohjaavia myönteisiä lähitulevaisuusskenaarioitakin on tehty. Nykyistä torso-Suomineitoahan on muuten verrattu sinällään ihan herkulliseen piirakkaan, joka on luonnottomasti hajallaan ja eheytyksen tarpeessa, ks. kuva: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202336-s...

P.S. Ei ole sanottua, etteikö Suomi voisi ehdottaa Venäjälle diplomaattisesti ja kaupallisesti järkeenkäypää kasvojensäilytysmenettelyä ulos pakotteista ja kv. roistovaltion asemasta koplaamalla Nordstream 2 -hankkeen jonkinasteinen toteutuslupa sopimukseen Karjalan ja Petsamon palautuksesta Suomen ja suomalaisten hallintaan ja venäläishallinnon ja miehitysväestön kotiuttamisesta Rajajoen itäpuolelle lähivuosina...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Veikko Savolainen 21.9.2015 12:54. Venäjän federaation hajoaminen näyttää lähenevän. On mahdotonta veikata sille aikaa, sillä pikainen muutos esim. energiahinnassa auttaa Putinia ostamaan jälleen lisäaikaa.

En usko nykyisen Venäjän federaation linjan muutokseen, sillä Putin on ajanut itsensä täydellisesti nurkkaan. Ei hän sieltä pääse pois. Hän yrittää käyttää väkivaltaa, mikä lyhentää hänen valtakauttaan ja nopeuttaa federaation luhistumista.

Tämänkin vuoksi kehotan valtionjohtoa laatimaan skenaarioita federaation luhistumisesta, ettei se taas tule täydellisenä yllätyksenä. Luhistuminen laittaa myös Nord Stream 2 -putken luvat ja linjaukset uusiksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #5

Kuten sanottua, viimeistään putinistijuntan luhitstuttua ei ole sanottua, etteikö Suomi voisi ehdottaa Venäjälle diplomaattisesti ja kaupallisesti järkeenkäypää kasvojensäilytys/kohotusmenettelyä ulos pakotteista ja kv. roistovaltion asemasta koplaamalla Nordstream 2 -hankkeen...

EU:n enempää kuin Suomenkaan ei ole pakko antaa aluettaan/aluevesiään mihin tahansa käyttöön - muttaehdoista toki voidaan sopia :) Noissa ehdoissa viimeistään on hyvä kiinnittää huomio aluepalautuksen lisäksi siihen että Venäjän kaavaileman kaasuputken 1-osakin jo johtaa luonnonrikkaudet suomensukuisten kansojen mailta meidän aluevesille Suomen Viipurin kautta. Nord Stream 2 -putkea ei koskaan saa rakentaa ennen kuin komien ja marien ym. sukulaistemme sorto ja riisto loppuu, heillehän ne tulotkin sitten oikeasti kuuluvat merkittävältä osin eikä Kremlin kolonialistiroistoille hirmuhallitsijalakeijoineen!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lintunen, kyllä Ahvenanmaa on itsenäisempi kuin Ossetia valtiona.Etelä-Osetiahan kuului Georgiaan ennen Venäjän invaasiota.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Aimo Remes, Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi jo Neuvostoliiton hajottamisen alussa vuonna 1991. "Venäjän invaasiosta" ei ollut tuolloin tietoakaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Veikko Savolainen, hänkin Karjalan palauttaja, ei elä tässä päivässä.

Savolainen kirjoittaa: "Kun itänaapurin menoa seuraa tarkemmalla silmällä, voidaan hyvinkin jo uumoilla nykyisen Kolmannen Derzhavan uhon viimeisiä aikoja ja nykyisen demokratian ja ihmiskoikeuksien alennuskauden tuhon alkua."

Venäjän juuri käydyissä aluevaaleissa Yhtenäinen Venäjä ja Venäjän kommunistinen puolue lisäsivät eniten kannatustaan. Lännen tukema "oppositio" jäi alle prosentin kannatukseen.

Ymmärrän hyvin Savolaisen ja "ruutiukkojen" itkupotkukohtaukset.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Oliko noissa aluevaaleissa ehdokasasettelu täysin vapaa? Varmasti ei ollut!

Kyllä kai kannatusta saadaan vaikka 100 prosenttisesti kun ei ole muita ehdokkaita. Ehkä joku olematon päästetään ehdolle silmänlumeeksi ja "demokratian" sumuverhoksi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pertti Rampanen 21.9.2015 13:18. Niitä Venäjän huvittavia vaalikömmähdyksiä on esillä paljon. Esim. kun Metukka valittiin presidentiksi, tulokset päättyivät jostain syystä matemaattisesti ja tilastollisesti täysin mahdottomiin .5 ja .0 tuloksiin. Miksi? Siksi, että Putinin hallinto oli käskenyt, että teidän pitää alueellanne pitää Metukan saada vaikkapa 82.5 prosenttia äänistä. Joten pähkäiltyään asiaa, vaalivirkailijat laittoivat vaaditun ko. prosentin tilastoihin. Ei ihme, että tilastosta tuli täysin kiero. Esimerkkejä olisi muitakin.

Kuten se, että Tsetseniassa Putinin puolue sai reilut 90 prosenttia äänistä. Kuitenkin Putinin hallinto oli hyökännyt Tsetseniaan, tappanut suuren määrän ihmisiä ja asuttanut Tsetsenian sotaväellään ja kannattajillaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Rauno Lintunen 21.9.2015 13:13. Jakelet mielelläsi "ei elä tässä päivässä" -kommentteja. Ne ovat aika turhanpäiväisiä. Jokaisella ihmisellä, myös sinulla, on oikeus Suomessa ajatella ja toimia lain mukaan haluamallasi tavalla. Tarkoitatko, että yli 40 prosenttia suomalaisista ei elä tässä päivässä, kun haluavat Karjalan takaisin?

Eikö koskaan ole käynyt mielessäsi, että rikollisesti Suomelta viety alue on syytä paauttaa ja perusteellisesti sopia NL:n tekemät ja Venäjän jatkamat väkivallanteot? Onko väkivallan käyttö mielestäsi oikein?

Venäjällä ei enää voi luottaa mihinkään, ei edes tutkimustoimistoihin. Syitä on mm. kaksi: kansalle on vain yksi valtiollinen putki, jossa valehdellaan asioita koko aika; ja mielipidetulokset voi olla väärennettyjä, koska myös mielipidemittauslaitokset ovat valtion hallinnon alaisia.

Joten enpä tuohon valehteluun paljon luottaisi, ei ole mitään perusteita. Mutta kunhan sinuun itseesi alkaa kohdistua Venäjän väkivalta, niin kyllä silmäsi alkavat vähitellen aueta ja havaitset, että halventava puheesi "ruutiukoista" ja itkupotkukohtauksista on harhaisen mielen aikaansaannosta ja yritystä korottaa Venäjän olematonta moraalia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rauno, myös Hitlerin kannatus oli ainakin virallisesti tuota samaa huippuluokkaa ihan kalkkiviivoille saakka...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Veikko Savolainen 21.9.2015 13:22. Eikö ole aika kummallista, että diktaattorien "kannatusluvut" ovat huikeita? Niinhän nyt on esim. Venäjällä ja Pohjois-Koreassa. Vastaus: ei se ole kummallista, kun kyselyjä harrastavat toimistot ovat täysin diktaattorin hallinnon alaisia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

Edes Venäjää tätä nykyä hallitsevan kaksipääkotkan jakomielisyys ei ole niin kompleksista, että se julkaisisi itsestään epäedullisia totuudenmukaisia kannatuslukuja. ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suuri ongelma on perussuomalainen puolue joka pitää yhtä jalkaa Putinin hovissa. Esim persujen suoranainen mainos MVlehdelle on hyvä esimerkki tästä.
Myös Niinistön myöntyvä asenne armeijan lähettämiseen lämsirajalle on mitä suurimmassa määrin hälyttävää.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Sini Lappalainen 21.9.2015 13:42. Käsittääkseni Jussi Niinistö ei ottanut suoraan kantaa armeijan jonkun joukko-osaston sijoittamisesta länsirajalle, vaan lykkäsi asian sisäasiainministeriölle.

Sinänsä Venäjä hoitaa hyvin raja-asiat, joten jonkun armeijan osaston siirtäminen rauhoittamaan Tornio-Haaparanta -aluetta vaikuttaa ihan järkevältä toimelta.

Tuosta ensimmäisenä mainitsemastasi ongelmasta en tiedä mitään, joten en osaa siihen ottaa kantaakaan. En tosin ole huomannut, että perussuomalaiset juurikaan kannattaisivat Putinin hallintoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Länsiraja ei ole rauhaton.
Et ole uskottava jollet ole perehtynyt Putinin osuuteen uuden äärioikeiston toimiin Euroopassa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #23

Sini Lappalainen 21.9.2015 13:59. Kyllä minä aika hyvin tunnen Putinin osuuden Euroopan äärioikeistossa ja sen rahoituksen, mitä Putinin hallinto on äärioikeistolle jakanut.

Mutta katsotaan se länsirajan tilanteen kehittyminen. Jos se on bluffia, että siellä on odotettavissa ongelmia, kyllä se aikanaan hyvin näkyy.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pertti Rampanen kysyy Venäjän aluevaaleja tarkoittaen: "Oliko noissa aluevaaleissa ehdokasasettelu täysin vapaa?"

Lännen rahoittama ja tukema Parnas-puolue sai koottua joukkonsa osallistumaan vain Kostroman alueen vaaleihin. Vaaleissa oli mukana kaikkiaan 18 puoluetta.

Parnasin kannatus ei ulottunut edes marginaaliin. Kannatuksesta kertoo paljon se, että puolueen vaalitilaisuuksiin osallistui vain kourallinen äänestäjiä. Ja hekin ilmaisen sateenvarjon toivossa.

Täälläkin kommentoivat "lännen lokarit" ovat tietysti nyreissään.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Rauno Lintunen 21.9.2015 13:54. Ja yksi aivan keskeinen syy on Putinin puolueen ja viranomaisten käyttämä väkivalta ja sen pelko. Venäjä on kovaa vauhtia siirtymässä Putinin johdossa kohti neuvostovaltaa.

Nyt mie lähden. Tulen parin tunnin kuluttua.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Rauno Lintunen 21.9.2015 13:54. Jatkan tuohon edelliseen, että mitä ihmeen "rinnan röyhistystä" väkivalta ja poliittisen aseman törkeä hyväksikäyttö aiheuttavat tai oikeuttavat? Minusta kannattaisi hävetä Venäjän puolesta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Toistan Rauno Lintunen: Ehkä joku olematon päästetään ehdokaslistalle silmänlumeeksi ja "demokratian" sumuverhoksi.

Toimituksen poiminnat