Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Väkivaltapolitiikka ja hybridisota vallitsevat – miksi?

 

Maailmassa vallitsee edelleen väkivaltapohjainen valtapolitiikkaa. Miksi? Ketä se lopulta hyödyttää? Todennäköisesti hyötyjinä ovat vain väkivallan käyttäjät, valmiiksi rikkaat ihmiset ja itsehallintojen johtajat, jotka useimmiten ovat jo erittäin rikkaita.

Väkivaltapolitiikka ei koskaan hyödytä kansaa, joka aina laitetaan maksajaksi ja kärsijäksi, oli hän sitten voittajan tai häviäjän puolella. Miksi kansa tukee tai hyväksyy itsevaltaisia poliitikkoja? Syy on useimmiten joko välinpitämättömyys, kyvyttömyys tai pelko.

Mikä ero on väkivaltapolitiikalla ja globaalin kontekstin win-win –politiikalla? Poliittisten päättäjien kannattaisi miettiä, kuinka paljon kaikki osapuolet, myös hänen oma maansa, voittaisi omaksumalla win-win –politiikan. Ehkä hän itse ei vain voittaisi riittävästi?

Väkivaltapolitiikka on johtanut globaaliin hybridisotaan, joka on epätavallisten sotilaallisten keinojen käyttämistä oman edun tavoittelemiseksi. Hybridisodan tunnistaminen on usein vaikeaa, koska vihollinen piilottaa itsensä anonymiteetin taakse.

Jouduttuaan kyberhyökkäyksen kohteeksi, kuka esim. tunnistaa, mistä hyökkäys on tullut tai kuka on hyökkääjä? Useimmiten hyökkääjä käyttää apunaan eri ohjelmissa olevia takaportteja tai aukkoja tai ns. orjakoneita.

Hybridisota on seuraus valtapolitiikan käytöstä, sillä yhä useampi hyökkäys on jonkun valtion maksama ja toimeenpanema.

Jos hybridisotaa kävisivät vain terroristi- ja rikollisryhmät, ei voitaisi puhua sodasta, vaan yksittäisistä taisteluista ja ryöstöistä. Vain eräillä valtioilla näyttää olevan riittävästi resursseja harjoittaa hybridisotaa kaiken muun asekalistelun rinnalla.

Yksi esimerkki jännitteitä lisäävästä politiikasta toteutuu Ukrainassa, jossa Venäjä miehittää osaa maasta. Tämä johtaa siihen, että Yhdysvaltain ja NATO:n on ryhdyttävä vastatoimiin. Ellei näin tapahdu, Venäjän miehitykset etenevät mahdollisesti Baltian maihin, eikä Suomikaan ole missään turvasatamassa.

Kaikki riippuu kaikesta myös globaalissa politiikassa. Esim. maan talous tai sosiaaliset olot ovat tiukasti kiinni harjoitetussa politiikassa. Erittäin mielenkiintoiseksi ja toisaalta uhkaavaksi voi nousta Jäämeren nopeasta sulamisesta johtuva Koillisväylän odotettua nopeampi aukeaminen.

Venäjän kannalta tapahtuma on voimakkaasti kaksitahoinen. Toisaalta Venäjä on uhannut laskuttaa väylämaksuja eri maiden laivoilta ja sillä on valtaisa liiketoimintapotentiaali Jäämeren rantojen rakentamisessa, jokien hyödyntämisessä ja uusien energiaraaka-ainelähteiden avaamisessa.

Toisaalta Venäjää uhkaa erittäin suuri riski, sillä Jäämeren sulamisen mukana sulaa myös permafrost eli pysyvä jääkerrostuma. Se voi olla kohtalokasta nykyisille raaka-ainelähteille, yhdyskuntien infrastruktuureille ja lukemattomille muille asioille.

Kaikki riippuu siten kaikesta. Johtavatko edellä kuvatut taloudelliset asiat nykyistä pahempaan poliittiseen selkkaukseen, jopa sotaan? Vai olisivatko ne tekijöitä, jotka lopulta herättäisivät maailman oivaltamaan, että se kulkee nykyisellään kohti omaa tuhoaan?

Satojen vuosien kokemukset osoittavat, ettei voimapolitiikka johda positiiviseen tulokseen, vaan aina negatiiviseen tulokseen erityisesti uhrien kannalta. Ja uhreja syntyy ja niitä synnytetään aina.

Onko nyt viimeinen vaihe miettiä win-win –politiikan vaihtoehtoa? Vai joko ollaan liian kiinni vanhoissa kaavoissa ja mennään kohti tuhoa? Niin ei tarvitse olla, valinta on sinulla ja meillä kaikilla ihmisillä. Kumpaa pidät parempana: voimapolitiikkaa vai win-win –politiikkaa?

Valt. tohtori Alpo Rusi puhuu hybridisodasta sekä Suomen ja Venäjän välisistä suhteista Karelia Klubi ry:n vuosikokouksessa Balder-salilla, Aleksanterinkatu 12, Helsinki, tiistaina klo 17:30 alkaen. Kaikki ovat tilaisuuteen tervetulleita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hybrisodan ilmapiiriuhkaa voidaan käyttää pelotteena sitäkin sen jälkeen kun hybrisota on kerran pari aktivoitu konkreettisiin illegaalitoimiin ja suoranaisiin aluevaltauksiin, jotka on ensin kielletty kolme kertaa ja sitten jälkeenpäin anschlussilla on kehuskeltu jopa ydinasemuskeleiden vilauttelua myöden.

Erityisesti naapurimaat saa varuilleen sillä tavoin pelleillen, että naapurin tuurijuoppohulluksi ja haulikon kanssa ajoittain riehuvaksi tiedetty isäntä on viikon päivät kateissa hämärillä reissuillaan jossain Siperiassa tai Zavidovossa tai Käkisalmen markkinoilla tms. suomalaiskansojen alkuperäisillä kotikonnuilla. Zädäm! - ja yöpakkaset ovat taas täällä!(?) Valtakunnan päälehdenkin uumoillaan taas joutuvan mittavien neuvostovastaisuussyytösten kohteeksi juuri vaalien alla, sinänsä melko pienimuotoisen värikuvarikkeen johdosta (vrt. Vilna/Koivisto 1991), joka on nyt näemmä saamassa kansainvälisen kärhämän mittapuut: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189769-h...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Veikko Savolainen 16.3.2015 18:48. Väkivalta eri muodoissaan kuuluu Venäjän aresenaaliin. Venäjä näkee vihollisia kaikkialla, myös Suomessa. Venäjää "tukevat" trollit tekevät parhaansa auttaakseen isäntiään, mutta taitaa se toiminta iskeä omaan nilkkaan.

Putinin katoaminen oli hupaisa juttu. Eiköhän siinä ollut puhtaasti kyse hybridisodasta, jota käytiin eräänlaisena informaatiosotana. Luotiin kuvaa hyvin tärkeästä henkilöstä koko maailmanpolitiikalle. Putin sai pääosan maailmasta varpailleen katoamalla. Kovin venäläinen temppu, johon en oikein jaksanut innostua.

Vaan tästä jatketaan eteenpäin - win-win -ajattelua opetellen.

Toimituksen poiminnat