Avoimuuden puolesta Suomalaisessa politiikassa tarvitaan paljon lisää avoimuutta!

Presidentti tuomitsi voimankäytön, mitä tilalle?


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskitti uudenvuodenpuheensa 01.01.2015 kolmeen suureen kysymykseen: turvallisuus, talous ja ympäristö. 

Venäjän Ukrainaan kohdistamista toimista hän sanoi hyvin selväsanaisesti: ”Me tuomitsemme laittomat aluevaltaukset, laittomat voimankäytöt ja yritykset rajoittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta”. 

Presidentti tuomitsi realismin käyttämisen voimapolitiikan välineenä: ”Jos valta onkin joskus kasvanut kiväärin piipusta, niin enää sieltä kasvaa vain kaaos”. 

Nämä ovat vahvoja ja oikeita sanoja. Mutta miksi Suomen presidentti kosketteli puheessaan 1 000 kilometrin päässä olevaa Ukrainaa? Miksi hän ei tuominnut selväsanaisesti Suomeen ja suomalaisiin kohdistuneita voimapoliittisia, kiväärin piipusta väkivalloin ja väkivallalla uhaten tehtyjä toimenpiteitä? 

Viime sotien seurauksena Neuvostoliitto pakkoluovutti Suomelta 45 000 km2 alueen: Petsamon, Sallan ja Kuusamon kuntien itäosat, Karjalan ja Suomenlahden ulappasaaret. Nämä alueet ovat edelleen Venäjän hallinnon alla ja suomalainen omaisuus on venäläisten hallinnassa. 

Luottamus ei Venäjää kohtaan palaa, ennen kuin se aidosti korjaa nämäkin vääryydet. Ne väkivaltateot olivat realismin, suurvaltapolitiikan ja imperialismin tuloksia, jotka edelleen odottavat korjaamistaan. 

Vielä enemmän hämmennystä aiheuttaa se, ettei ns. sotasyyllisyystuomioita ole vieläkään purettu. Ne olivat kotimaisen konspiraation ja Neuvostoliiton painostuksesta syntyneitä, silloisen perustuslain eli valtiomuodon vastaisia toimia. Kuka haluaa ne ehdottomasti edelleen ylläpitää, kuka kannattaa väkivaltaa ja vääryyttä? 

Vastaus näihin kysymyksiin löytynee presidentin lainaamasta Euroopan komission nykyisen puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin lausumasta: ”Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme”. 

Yksinkertaisesti sanottuna Junckerin lausuma tarkoittaa: Me poliitikot pelkäämme uudelleenvalintaamme. Emme sen vuoksi uskalla nousta kunnolla väkivaltaa vastaan tai tehdä uudistuksia. Pelko on siten kaiken takana. 

Kuinka kauan suomalaispoliitikot pelkäävät neuvostohaamua ja Venäjän nykyistä hallintoa? Niin kauan kuin pelko hallitsee poliitikkoja, heistä ei ole väkivallan ja sillä uhkaamisen muuttajiksi rauhanomaiseksi toiminnaksi. 

Kysymys siten siirtyy kansalle ja äänestäjille. Kuinka kauan äänestäjät äänestävät entisiä muutos- ja venäjäpelkoisia poliitikkoja vastuullisiin asemiin? Eikö olisi jo aika täydellisesti vaihtaa tällainen joukko uuteen? 

Kun jotakin asiaa kritisoidaan, pitää sen tilalle kyetä esittämään rakentava ja parempi ratkaisu. Pelon, väkivallan ja suurvaltaimperialismin tilalle on syytä ottaa globaalieettinen ja win-win –pohjainen yhteistyö. 

Se on ratkaisu, joka soveltuu oivallisesti Karjalan win-win –palauttamiseen, mutta se soveltuu koko maailmalle korvaamaan realismin, väkivallan ja imperialismin. Koska poliitikot ja kansalaiset heräävät näiden rakentavien vaihtoehtojen toteuttamiseen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Kuinka kauan äänestäjät äänestävät entisiä muutos- ja venäjäpelkoisia poliitikkoja vastuullisiin asemiin? Eikö olisi jo aika täydellisesti vaihtaa tällainen joukko uuteen? "

Hyviä kysymyksiä!

Demokratia on siitä raaka järjestelmä, että siinä kansa saa sellaiset päättäjät, jotka se on ansainnut.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Hannu Mononen 1.1.2015 15:33. Totta. Demokratia on hyvä ja huono järjestelmä. Erityisesti kriisiaikoina se voi olla huono järjestelmä, kun aina tavoitteena on konsensus. Voiko sitä huonompaa ratkaisua useinkaan olla?

Mutta toisaalta demokratia on paljon parempi ja oikeudenmukaisempi ratkaisu kuin diktatuuri, koska siinä käytännössä aina mennään yhden ihmisen tavoitteiden ja kuvitelmien pohjalta. Periaatteessa kai valistunut diktatuuri olisi paras ratkaisu, mutta sellaista ei koskaan ole ollut, eikä todennäköisesti koskaan tule.

Koska äänestäjät ratkaisevat demokratiassa, ketkä päättävät, he siten ansaitsevat sellaisen hallinnon kuin he äänestävät. Siksi kysynkin, koska suomalaiset heräävät.

Pekka Iiskonmaki

Suomalaiset ovat laitostunutta ja selkärangatonta jees jees kansaa ja sellaiset ovat kadonneet historian pimeään yöhön.

Jäljelle jää joitakin kirjallisia merkintöjä.

Jari Vuorinen

Kansa on saanut heikon hallituksen mikä on nostanut presidentin valtaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Jari Vuorinen 1.1.2015 22:12. Mielestäni Niinistö on ollut hyvin varovainen ottamaan valtaa. Voi olla, että historia vähän pelottaa. Ei varmastikaan olisi huono asia, jos presidentin valta kasvaisi. Halosen aikana sitä suitsittiin, mutta sen vaikutus valitettavasti jäi hänen seuraajilleen.

Pekka Iiskonmaki

Jos suomalaiset uskaltavat pysyä kauppasaarrossa, niin hyvä tulee.

Tosin luottamukseni suomalaisten kykyyn hoitaa asiansa ei ole kovin korkealla.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 18:15. Ei kai Suomella paljon muita todellisia mahdollisuuksia ole kuin pysyä EU-sanktioiden piirissä?

Luottamus suomalaispoliitikkoihin on tosiaan alhainen. Olen usein ihmetellyt, kuinka huonoja poliitikkoja muissa maissa oikein on, kun niillä useilla menee vielä heikommin kuin Suomella. Valtiomiehiä ja -naisia kaivattaisiin.

Pekka Iiskonmaki

#11
Onneksi Suomessa on vielä pekkoja ja veikkoja. Sinä olet suoraselkäinen suomalainen ja olen aina arvostanut sellaisia ihmisiä.

Minulta on tosin usko mennyt suomalaisten kykyyn hoitaa asiansa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 18:23. Kiitos kannustuksestasi. Kun silmäni vuonna 1999 avautuivat, olen siitä lähtien pyrkinyt olemaan suoraselkäinen ja etsimään ratkaisuja.

Se on tullut selväksi, ettei ratkaisu ole realismin, imperialismin ja suurvaltapolitiikan lisäämisessä. Se on globaalietiikassa ja kansainvälisessä win-win -ajattelussa. On sinänsä huvittava tilanne, että Xi Jinping, Putin ja Obama ovat puhuneet vahvasti win-win -ajattelun puolesta. Silti kenelläkään heistä ei sitä ajattelua ole toiminnassaan löytynyt tipan vertaa.

Pekka Iiskonmaki

#13
Harva edes tietää miten pienellä älyllä maailmaa johdetaan.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 18:37. Niin, kyllä Oxenstjiernan sanat pojalleen olivat harvinaisen totta.

Pekka Iiskonmaki

Putin on myös ihminen. Putinin isä koki kovia Puna-armeijassa. Virolaiset varusmiehet tekivät siitä jojon.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 18:45. Tosin kovia kokeminen ei oikeuta vääryyden ylläpitämistä tai väkivaltaa. Niitä ei oikeuta itse asiassa mikään.

En oikein ymmärtänyt tuota virolaisjojoa?

Pekka Iiskonmaki

#17
Virolaiset olivat pakko-otettuja Puna-armeijaan ja Putinin isä ei kaiketi heitä miellyttänyt. Oliko isukki sotasankari?

http://epl.delfi.ee/news/melu/putini-isa-oli-taval...

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #18

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 18:54. Ok, kiitos, viittaat tähän juttuun.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #20

#20
Täytyy muistaa miten Putinin isän housut olivat löydettäessä velliä täynnä ja haju oli perusvenäläinen.

Pekka Iiskonmaki

Veikko.
Me molemmat osataan venäjää. Ei meillä Putinin uudenvuodenpuheen mukaan ole mitään hätää. Entä ne suomalaiset, jotka eivät osaa venäjää?

https://www.youtube.com/watch?v=Q-mi7Ed7Vc4

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 19:32. Vain toinen meistä osaa venäjää, enkä se ole minä! Joten onnittelen, olet naapurin mielen jossain vaiheessa opiskellut. Minua vähän harmittaa, ettei silloin aikanaan tullut asiaa tajuttua.

Yleensä olen lukenut Putinin (ja Metukan) puheet englanniksi Venäjän presidentinhallinnon sivuilta.

Putin on hyvin koulutettu vakooja. Ei sen vuoksi ole perusteita uskoa hänen vakuutteluihinsa.

Pekka Iiskonmaki

Veikko.
Suomalaisilla ja venäläisillä on paljon samaa.

Se mitä todistetaan moneen kertaan voitettuna asiana on se todellinen ongelma suhteessa sen kertausmäärään.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #26

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 19:59. Jaa, mutta erojakin onneksi on paljon. Lisäksi Venäjällä on erotettava toisistaan kansa ja johtajat. Jälkimmäiseen luen isovenäläisesti ajattelevan väen. Tavallinen kansa on yhden putken totuuden varassa. Se putki on Putinin hallinnon varassa.

Toinen virkkeesi on sen verran kryptinen, että en saa siitä otetta. Mihin viittaat?

Pekka Iiskonmaki

#27
Suomen hallinto on suora kopio Tsaarinvallan autonomiasta.

Se on paisunut Ruotsin vallan 2300 -virkamiehestä n. 700.000 virkamieheen ja siten verrattavissa Neuvostoliiton virkamiesmääriin ja Suomen sekatalouteen.

Suomi on surkea kopio Ruotsista ja vain osittain markkinatalousmaa. Ei sellainen toimi, joka on niin monen sattuman summa.

Ollaan reilusti sitten vaikka venäläisiä, kun länsimaalaisuus ei oikein istu suomalaisiin.
Kansan pitää valita Väyrynen ja tie Kremliin on avoinna.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 20:12. Ok, se oli tarkoituksesi. Ei Suomessa sentään korruptio ole samanlaista tai samassa suhteessa tapahtuvaa kuin tsaarinvallan aikana tai Putinin aikana. Virkamiehiä meillä on kyllä ihan liikaa.

En ole osaltani valmis olemaan venäläinen, länsimaalaisuus istuu suomalaisen mieleen paljon paremmin. Heh, Väyrysen valintaa sentään vastustan voimakkaasti, samoin tietä Kremlin alaisuuteen. Sinänsä tietä Kremliin ei ole viitoitettu lainkaan. Se on aina alistumisen tai alistamisen jälkiseuraus.

Väyrysessä pelottaa jo pelkästään hänen suhmurointinsa Kremlissä, mistä hän ei ole kenellekään/millekään instanssille kertonut. Väyrynen on kokenut kettu, mutta Suomelle vaarallinen henkilö.

Yritin saada hänet keskustelemaan vuonna 2005 Karjalasta, mutta hän ei suostunut lainkaan siihen keskusteluun. Minusta se on poliitikolle täysin väärä asenne. Aina pitäisi olla valmis asialliseen keskusteluun, vaikka sitten olisi täysin eri mieltä asiasta. Silloin vain omat näkökulmat on perusteltava tarkemmin.

Pekka Iiskonmaki

Venäläiset ja suomensukuiset ovat saman kehdon lapsia. Harmi, että roskaväki sai vallan vuonna 1917 Venäjällä.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 20:17. Ei tue tutkimus tätä näkökantaa. Suomalaisia juuria on löytynyt paljon Euroopasta, ei Volgan mutkasta.

Leninin porukka oli paha ja sen tavoitteet pahat. Vaan ei tsaarikaan kansastaan välittänyt hoitaakseen sitä. Ei se kuitekaan niin paha naapureille ollut kuin valloitushaluinen NL.

Pekka Iiskonmaki

Varmaan Venäjän historia on tuttu Veikolle.

Tsaari ammuttiin matkalla uusi perustuslaki taskussaan ja sen jälkeen ei ole mennyt hyvin. Päin persusta on mennyt elämä maailman suurimmassa maassa pinta-alaltaan.

Minä en näe asioita Suomen tai Venäjän nomeklatuuran kannalta, vaan kansalaisen kannalta.
Suomi ei ole ollut minulle hyvä maa lähes 20 -vuoteen ja olen muuttamassa täältä pois. En ole tosin muuttamassa Venäjällekään.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #32

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 20:28. Kyllähän se Venäjän historia on jossain määrin tuttu Nestorin kronikasta alkaen. En ole kuitenkaan sen alueen asiantuntija. Aika lailla hyvä lähde on ollut History in an hour -ääniteet, joita olen kuunnellut jokseenkin monta kertaa kävelyllä ollessani.

Äänitteissä kuvataan mm. tsaarien aikaa, Venäjän vallankumousta, Stalinin aikaa, Hitleriä, mutta myös orjuutta ja muita asioita.

Suomen kansalainen kuuluu sarjaan hyväntahtoinen kansalainen, jota määrävälein kupataan. 1990-luvun pakkikriisiksi kutsutussa vaiheessa kupattavina olivat yritykset, yrittäjät ja heidän takaajansa. Olen siihen vaiheeseen perehtynyt keskimääräistä tarkemmin.

Olen asunut aika monta vuotta Virossa, joka on hyvä maa asua, varsinkin kun ei aseta minkäänlaisia sosiaalisia paineita mihinkään suuntaan. Sosiaalinen puoli kävi Helsingissä aivan liian rankaksi. Lykkya valintaasi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #33

Muutan takaisin Viroon. Suomi ei ole minua varten. Olen eurooppalainen ja kannatan demokratiaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #36

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 20:55. Demokratia on hyvä aate. Harmittavaa, ettei sitä missään päin maailmaa toteuteta puhtaaksi, ei edes Virossa. Mutta kyllä tämä monessa suhteessa edullinen maa on.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #37

#37
Edgar Savisaar on sentään lastenleikkiä verrattuna maanpetturi Väyryseen. Väyrynen ei ole demokraatti.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #38

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 21:01. Eiköhän molemmat herrat ole samassa veneessä. Kumpikaan ei ole demokraatti, mutta kummallakin on selvittämättömiä idän asioita. Savisaarella niitä on tuoreempia ja enemmän.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #39

Savisaar on sentään avoin, mutta Paavo toimii kulisseissa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi Vastaus kommenttiin #40

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 21:27. Kun Saviraaresta tuli pääministeri, hän oli niin virolaista kuin vain mahdollista. Nykyään hän toimii olennaisesti avoimemmin. Väyrysen toiminnasta ei taida kukaan todella tietää mitään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #42

Minu teada on Eesti peaminister Taavi Rõivas.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Tarja Parkkila 1.1.2015 21:31. Lapset ovat, ikävä kyllä, vastuussa isiensä teoista. Venäjä on ottanut täyden vastuun Neuvostoliiton teoista. SIltä osin kannattaa lukea Jeltsinin puhe ja vaatimus YK:ssa: ”The Russian Federation maintains full responsibility for all the rights and obligations of the USSR under the Charter of the United Nations, including the financial obligations”. Jeltsinin puhe vuonna 1991 YK:ssa.

En minä osaa sanoa, kuinka kauan kansakunnat ovat vastuussa edellisten sukupolvien teoista. Ei lapsia tarvitse vihata lainkaan. Se on ihan harhainen ajatus. Minusta vastuu on kansojen, valtioiden ja kansakuntien. Vain ne yksilöt, jotka itse ovat harjoittaneet väkivaltaa, ovat yksilöinä vastuussa. Muutoin vastuu on luoteeltaan kollektiivisempaa.

Kansan vastuu tulee siitä, että ilman tukea yksikään johtaja ei johda kansaa. Tuki on joko hiljaista tai aktiivista. Hiljainen tuki perustuu esim. pelkoon, ei uskalleta nousta hirmuhallintoa vastaan.

Venäjällä on erotettava toisistaan kansa ja johtajat. Kansan perusvika on se, että se haluaa "vahvan" johtajan, joka sitten kurmottaa heitä itseään. Johtajat eivät välitä vähääkään siitä, mitä kansalle todella tapahtuu, eivät koskaan ole Venäjällä välittäneet.

En puutu tässä isovenäläisyyteen, väärään nationalismiin, messianismiin ym. asioihin.

Mutta jos muutos halutaan, on asiat selvitettävä. Eivät suomalaisetkaan ole yli 60-prosenttisesti russofobeja vahingossa, vaan siihen on hyvin selvä syy: maitten ja omaisuuksien anastaminen ja ihmisten tappaminen hyökkäyssodalla.

Pekka Iiskonmaki

#44

Lukekaa vaikka joskus Kylkirautaa ja Suomen sotilasta. Ei Suomessa kaikki ole pellejä.

http://www.kylkirauta.fi/

http://www.suomensotilas.fi/

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 21:49, Ei toki. Jokaisessa maassa on ihmisiä, jotka haluavat oikeutta ja oikeamielisyyttä. Sitähän Navalnyikin halusi, joten hänelle luettiin - tässä vaiheessa - ehdollinen vankeustuomio.

Käyttäjän IlpoHeltimoinen kuva
Ilpo Heltimoinen

Kiitos hyvästä ja analyyttisestä kirjoituksestasi Veikko Saksi. Totuudella tuppaa olemaan sellainen ominaisuus, että se tulee ennemmin tai myöhemmin esille. Sama pätee vaiettuihin ja villaisella painettuihin vääryyksiin. Niilläkin on taipumus nousta kerta kerran jälkeen esille kunnes ne on oikaistu.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Ilpo Heltimoinen 1.1.2015 21:59. Tak-tak. Totuus on myös ottanut koville joitakin ihmisiä, jotka ovat kirjoittaneet asiasta, ei julkisesti, vaan yksityisesti. Mutta se kuuluu asiaan.

Vääryydet nousevat esille, se on todellakin vastustamaton asia. Jossain vaiheessa valtio on niistä vastuussa.

Sama koskee esim. Suomen ns. pankkikriisiä. Koivisto ja kumppanit tulevat sen asian kanssa vastuuseen. Voi olla, että joidenkin kohdalla he ehtivät siirtyä pois elämästä ennen kuin näin tapahtuu. He vastaavat asiasta "suuremmassa tuomioistuimessa". Mutta totuus tulee jossain vaiheessa vääjäämättä esille.

Pekka Iiskonmaki

Veikko Saksi on erinomainen poikkeus Suomen vellihousujen massasta.

Tunnen venäläisen kansanluonteen ja sen tuntee kaikki suomalaiset. Se on uhoa kännissä ja porukassa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 23:14. Kiitos, kiitos. Suomalaisissa ja venäläisissä on molemmissa fiksuja ja ei-uhoavia ihmisiä. Uholla ei saada muuta aikaan kuin vahinkoa ja vastustusta.

Pekka Iiskonmaki

Miksi kannattaa kisata Tarja Parkkilan kanssa? Joku itsekritiikki pitäisi olla Karjalan vapauttajalla.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Pekka Iiskonmaki 1.1.2015 23:52. Mielestäni keskustella voi ja pitää kenen kanssa tahansa. Esim. Väyrynen ei vaivaudu osallistumaan lainkaan blogilla aloittamaansa keskusteluun. Se on huono homma.

Kyse ei ole itsekritiikistä tai sen puutteesta. Kyse on argumenteista. Jos Tarjalla on paremmat argumentit kuin minulla, olen valmis selvittämään asian uudelleen. Käsitykseni mukaan niin ei ollut.

Joten ei puhuta itsekritiikistä, vaan keskustelusta, jossa mielipide on vapaa. Samoin keskustelu ja argumenttien esittäminen.

Toimituksen poiminnat